SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
29. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Labklājība
24
24

Būs izmaiņas slimības lapu apmaksas kārtībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Ar mērķi sniegt lielāku atbalstu cilvēkiem, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, vai atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19, līdz šī gada 31. decembrim darbosies atšķirīga no ierastās slimības lapu apmaksas kārtība. Tā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride komentēja grozījumus likumprojektā Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”, ko steidzamības kārtā 1. lasījumā parlaments skatīja un atbalstīja 28. oktobrī.

īsumā
  • Likumprojekts uz laiku paredz atšķirīgu kārtību slimības lapu apmaksai vakcinētām un nevakcinētām personām, kam konstatēta saslimšana ar akūtām elpceļu saslimšanām un Covid-19.
  • Slimības lapu apmaksa atbilstoši jaunajai kārtībai ir terminēta līdz 2021. gada 31. decembrim.

Šobrīd spēkā esošā slimības lapu apmaksas kārtība paredz: ja persona saslimst ar Covid-19 vai akūtu augšējo elpceļu infekciju, tad par pirmajām 10 darbnespējas dienām tiek izsniegta darbnespējas lapa A, ko apmaksā darba devējs. Sākot ar 11. darbnespējas dienu, tiek izsniegta darbnespējas lapa B, par kuru tiek izmaksāts valsts slimības pabalsts.

Slimības lapas apmaksa vakcinētai personai

Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītā likumprojekta Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” redakcija paredz, ka līdz 31. decembrim vakcinētām un Covid-19 pārslimojušām personām, kā arī personām, kas saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19, ja konstatēta saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, no darbnespējas 1. dienas līdz 3. dienai izsniegs darbnespējas lapu B, un par šo periodu tiks izmaksāts valsts apmaksāts slimības pabalsts.

Ja saslimušais tiks nosūtīts veikt Covid-19 analīzes un tās būs pozitīvas, slimības lapa B turpināsies un valsts slimības pabalstu piešķirs par laiku no darbnespējas 1. dienas līdz dienai, kad persona būs atguvusi darbspējas.

Savukārt, ja analīzes būs negatīvas, bet darbnespēja turpināsies, B slimības lapa būs noslēdzama 3. darbnespējas dienā un atverama darbnespējas lapa A. Slimības nauda un slimības pabalsts par slimības turpmāko periodu tiks apmaksāts vispārējā kārtībā. Arī tad, ja ārsts, izvērtējot personas veselības stāvokli, uzskatīs, ka saslimušajam nav nepieciešams veikt Covid-19 analīzes, taču darbnespēja turpinās, par laiku pēc darbnespējas 3. dienas būs atverama darbnespējas lapa A (pēc analoģijas kā situācijā, ja Covid-19 analīzes ir negatīvas).

Slimības lapas apmaksa nevakcinētai personai

Savukārt personām, kurām nebūs sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta vai kuras nebūs saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, saslimšanas ar Covid-19 gadījumā par pirmajām 10 darbnespējas dienām izsniegs darbnespējas lapu A, kuru būs jāapmaksā darba devējam. Sākot ar 11. darbnespējas dienu, vispārējā kārtībā tiks piešķirts slimības pabalsts par darbnespējas lapu B.

Likumprojekta mērķis

Likumprojekts izstrādāts, ievērojot Covid-19 saslimšanas dinamiku un vakcinācijas gaitu valstī, un 2021. gada 14. oktobrī finanšu ministra darba grupā pieņemto lēmumu. Ministru kabinets to skatīja 21. oktobra sēdē, lemjot par virzīšanu uz Saeimu izskatīšanai steidzamības kārtā.

Likumprojekta mērķis ir ārkārtējās situācijas apstākļos sniegt pēc iespējas savlaicīgu atbalstu tām personām, kurām atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 28. septembra noteikumiem Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai kuras ir saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19 situācijā, ja šīs personas saslimušas ar Covid-19 vai tām ir izsniegta darbnespējas lapa akūtu augšējo elpceļu infekciju dēļ.

Lai grozījumi likuma Par maternitātes un slimības apdrošināšanu pārejas noteikumos stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā – lasījumā, kas paredzēts 4. novembrī. Plānots, ka grozījumi likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI