SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika
4
4

Veido vienotu oficiālās statistikas portālu

Stājas spēkā 18.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 18. augustā, stājas spēkā oficiālās statistikas portāla noteikumi, kas paredz oficiālās statistikas portāla tehniskās, publicēšanas un uzturēšanas prasības. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes sniegtās informācijas, portāls būs pieejams septembrī. 

Oficiālās statistikas portāla un līdz ar to arī šo noteikumu mērķis ir vienā publicēšanas vietnē apvienot visu statistikas iestāžu oficiālo statistiku, nodrošinot vienotu, starptautisko statistikas organizāciju atzītu statistikas publicēšanas principu ieviešanu. Tādējādi statistikas lietotājiem būs ērti pieejama informācija, norādīts noteikumu projekta anotācijā.

Portāla adrese tīmeklī būs www.stat.gov.lv, un to pārzinās Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Ministru kabineta noteikumi Nr. 501 “Oficiālās statistikas portāla noteikumi” izstrādāti, pamatojoties uz Statistikas likuma 20. panta otro daļu. Statistikas likuma 19. un 20. pantā statistikas iestādei ir noteikts pienākums publicēt oficiālo statistiku sabiedrībai pieejamā veidā oficiālās statistikas portālā, bet līdz tā darbības uzsākšanai iestādes mājaslapā.

Lai izpildītu šo tiesību normu prasības, CSP saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 13. oktobra rīkojumu Nr. 596 “Par informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu ieviešanu publiskās pārvaldes informācijas sistēmu jomā (mērķarhitektūras 3.0. versija)” kopš 2018. gada īsteno portāla projektu, kura laikā tiek izstrādāta informācijas tehnoloģijas (IT) sistēma visu statistikas iestāžu sagatavotās oficiālās statistikas publicēšanai.

Portāls tiks izmantots statistikas publicēšanai, kas noteikta ikgadējos Ministru kabineta noteikumos, ar kuriem apstiprina oficiālās statistikas programmu. Portālā tiks publicēta tikai oficiālā statistika, kas ir kopsavilkuma informācija.

Oficiālās statistikas portālā netiks veikta identificējamu datu apstrāde, to statistikas iestādes katra veic savā individuālajā datu apstrādes sistēmā.

Datus portālā publicē Ministru kabineta apstiprinātajā oficiālās statistikas programmā norādīto statistikas iestāžu nodarbinātie, kurus attiecīgais autorizētais lietotājs pēc pārvaldes pieprasījuma nominējis veikt darbības portālā. CSP kompetencē esošos datus portālā iekļauj tās darbinieki, kuriem šāds pienākums ir noteikts amata aprakstā.

Saskaņā ar Statistikas likumu tās valsts iestādes, kuras iekļautas programmā un nodrošina oficiālo statistiku, ir statistikas iestādes, kas šo noteikumu kontekstā automātiski tiek uzskatītas par autorizētajiem lietotājiem. Autorizēto lietotāju nodarbinātajiem, kuri portālā tiešsaistes režīmā ievadīs, labos un aplūkos savas iestādes datus (ar programmu noteikto oficiālo statistiku, tās metadatus, preses relīzes, datu publicēšanas kalendāru), portālā ir jāaizpilda un jāiesniedz lietotāja izveidošanas pieteikums, kuru izskata un apstiprina CSP. Pirms tiesību piešķiršanas CSP pārliecinās par to, ka nodarbinātais ir pilnvarots autorizētā lietotāja vārdā portālā veikt atļautās darbības. Noteikumi paredz arī iepriekšminēto tiesību anulēšanu noteiktos gadījumos.

Noteikumi paredz datu publicēšanas kārtību, īpaši nosakot to, kādā veidā autorizētajiem lietotājiem ir pienākums sagatavot un publicēt datus, īpaši uzsverot strukturālo metadatu un nepieciešamo aprakstošo metadatu sagatavošanu, kas nodrošinās kvalitatīvu portāla darbību.

Portāla galalietotājiem, t. i., jebkuram portāla apmeklētājam, kurš meklē konkrētu oficiālo statistiku, CSP nodrošinās konsultācijas par datiem, tostarp koordinēs nepieciešamo skaidrojumu iegūšanu no autorizētā lietotāja.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI