SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Uzsāks apmaksāt speciālos barības maisījumus pieaugušajiem pacientiem

Stājas spēkā 16.07.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pacientiem, kuriem ir nepieciešama enterālā vai parenterālā barošana, nav citu alternatīvu uztura uzņemšanai, un speciāli barības maisījumi ir nepieciešami dzīvības funkciju uzturēšanai.

Freepik

Turpmāk no valsts budžeta līdzekļiem pakāpeniski uzsāks apmaksāt enterālās un parenterālās barošanas maisījumu arī pieaugušajiem pacientiem, kuri nespēj pastāvīgi uzņemt barību un, atrodoties ārpus ārstniecības iestādes, speciālos maisījumus līdz šim bija spiesti iegādāties paši.

To paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un finansēšanas kārtība”, kas stājas spēkā 16. jūlijā.

Ja pacients vairs nespēj uzņemt barību

Gadījumos, kad slimnieks vairs nespēj pastāvīgi uzņemt barību, lai uzturētu dzīvību, tiek veikta enterālā vai parenterālā barošana. Enterālā barošana ir barības vielu ievadīšana tieši kuņģī vai zarnu traktā, izmantojot tur ievietotu zondi. Šo barošanas veidu izmanto, ja pacients nespēj uzņemt pārtiku caur muti. Parenterālā barošana ir cilvēka mākslīgā barošana, apejot gremošanas traktu, barības vielas ievadot vēnā.

Šāda veida barošanas mērķis ir apgādāt cilvēka organismu ar nepieciešamām olbaltumvielām un enerģiju, kā arī normālu ūdens un sāļu maiņu. Šiem pacientiem nav citu alternatīvu uztura uzņemšanai, un speciāli barības maisījumi ir nepieciešami dzīvības funkciju uzturēšanai, pretējā gadījumā var iestāties nāve.

Līdz šim parenterālās un enterālās barošanas maisījumi pieaugušajiem pacientiem tika apmaksāti, tikai saņemot ārstēšanu stacionārā. Tādējādi, ja pacientam bija nepieciešams turpināt šādā veidā uzņemt barības vielas arī mājās pēc izrakstīšanās no slimnīcas, maisījumus nācās iegādāties par personīgajiem līdzekļiem. Pacientiem, kuri nevarēja atļauties speciālos maisījumus, tos nodrošināja no iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem. 

Koordinēs Austrumu slimnīca

Grozījumi MK noteikumos Nr. 555 paredz, ka barošanas maisījumus un to ievadei nepieciešamās medicīniskās ierīces pieaugušajiem pacientiem, kuri atrodas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas enterālās un parenterālās barošanas pacientu aprūpes kabineta uzskaitē atbilstoši noteiktām indikācijām, centralizēti iepirks Nacionālais veselības dienests.

Veselības ministrija informē, ka sadarbībā ar nozares speciālistiem ir izstrādātas valstī vienotas indikācijas, kādos gadījumos barības maisījumi tiks pacientam nodrošināti. Koordinējošā iestāde šo pacientu uzraudzībai, tajā skaitā lēmumu pieņemšanai par pacienta atbilstību indikācijām valsts apmaksātu barošanas maisījumu saņemšanai, būs Austrumu slimnīca, teikts likumprojekta anotācijā.

Lai nodrošinātu pacientu koordināciju un informatīvo atbalstu, Austrumu slimnīcā tiks piesaistīta medicīnas māsa. Kabinetā tiks apmaksāts uztura speciālista darbs, konsultējot ambulatoros pacientus. Nepieciešamības gadījumā valsts apmaksās arī enterālo un parenterālo barošanu mājas aprūpē. Enterālo un parenterālo barošanu mājas aprūpes ietvaros nepieciešamības gadījumā nodrošinās ārsta palīgs vai māsa.

Tāpat kā līdz šim īpašās pārtikas nodrošināšana tiks nodrošināta bērniem un personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu un ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē, kā arī cistiskās fibrozes pacientiem un bērniem ar smagas olbaltumvielas nepanesības vai izteiktas malabsorbcijas sindromu gadījumā.

Infektologs kā tiešās pieejamības speciālists

Ar grozījumiem ir papildināts noteikumu 56.2. apakšpunkts, kurā ir noteikti gadījumi, kad persona var saņemt valsts apmaksātus sekundāros veselības pakalpojumus, pēc savas iniciatīvas vēršoties pie tiešās pieejamības speciālistiem.

Proti, tiek noteikts, ka pie infektologa kā tiešās pieejamības speciālista (bez ģimenes ārsta nosūtījuma) persona var vērsties arī tajos gadījumos, kad HIV profilakses punktā veikts C vai B hepatīta eksprestests un tas ir uzrādījis pozitīvu rezultātu.

Grozījumi paredz arī citas izmaiņas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI