SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Medicīniskos dokumentus uzglabās īsāku laika posmu

Stājas spēkā 20.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Turpmāk pacientu medicīniskās kartes vairs nebūs nepieciešams uzglabāt 75 gadus pēc pēdējā veiktā ieraksta. Lai mazinātu administratīvo un finansiālo slogu ārstniecības iestādēm, uzglabāšanas laiks ir mainīts arī citai medicīniskajai dokumentācijai. To paredz grozījumi Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtībā, kas stājas spēkā šodien, 20.jūlijā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 265 “Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība” paredz virkni izmaiņu, kuru mērķis ir mazināt administratīvo un finansiālo slogu ārstniecības iestādēm.  Piemēram, līdz šim ambulatorās un stacionārā pacienta kartes ārstniecības iestādei bija jāuzglabā 75 gadus pēc pēdējā veiktā ieraksta. Turpmāk šis termiņš būs 40 gadi pēc pēdējā veiktā ieraksta vai 15 gadi pēc pacienta nāves.

Izstrādājot grozījumus, ņemtas vērā ārstniecības personu norādes, ka informācijai par pacientam veikto ārstniecību pirms 75 gadiem nav lielas nozīmes, izņemot atsevišķus būtiskus informācijas aspektus, piemēram, par veiktajām orgānu transplantācijām vai operācijām. Taču attiecīgo informāciju vairumā gadījumu var iegūt no paša pacienta, kā arī veicot diagnostiskos izmeklējumus, kas sniedz aktuālāko informāciju par pacienta veselības stāvokli. Arī slimnīcu sniegtā informācija liecina, ka medicīniskie ieraksti reti tiek pieprasīti. “Vairums slimnīcu norāda, ka nav novērots pieprasījums par medicīnisko dokumentāciju, kas vecāka par 10-12 gadu periodu. Šādas izmaiņas atbildīs arī Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām par personu datu uzglabāšanu,” skaidro Veselības ministrija.

Uzglabāšanas laiks tiek mainīts arī citai medicīniskajai dokumentācijai, piemēram, dzemdību reģistrācijas žurnāls būs jāuzglabā vienu nevis divus gadus, kā tas bija līdz šim.

Lai mazinātu administratīvo slogu ārstniecības iestādēm, paredzēts arī atteikties no nepieciešamības aizpildīt veidlapas, kas ir zaudējušas savu aktualitāti. Viens no iemesliem - informācija tiek sniegta tiešsaistes režīmā. Tāpat grozījumos ietvertas prasības dokumentu iznīcināšanai un citi precizējumi, kas atvieglos ārstniecības iestāžu darbu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI