SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
04. decembrī, 2018
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
9
9

Privatizācijas sertifikātu “nulles” kontus slēdz

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: PA, Vestnesis.lv

Privatizācijas aktīvajā periodā iedzīvotāji lielāko daļu sertifikātu izlietoja. Taču konti arī ar nenozīmīgu skaitu palika, radot izdevumus to apkalpotājiem. Pirms gandrīz diviem gadiem valdība noteica maksu par konta apkalpošanu. Privatizācijas aģentūra šogad ir slēgusi 170 tūkstošus tukšo kontu. Tādējādi ir samazinājies ne tikai kontu, bet arī sertifikātu skaits, jo maksu par kontu ietur sertifikātos.

īsumā
  • Par konta, kurā tika ieskaitīti piešķirtie sertifikāti, apkalpošanu jāmaksā 0,02% no kontā esošo sertifikātu nominālvērtības gada sākumā, bet ne mazāk kā 24 eiro gadā, kas atbilst 0,60 sertifikātiem.
  • Ja persona nesamaksā par konta apkalpošanu, kā samaksa tiek ieturēti kontā esošie sertifikāti, aprēķinot sertifikātu skaitu pēc to nominālvērtības. Tātad konta apkalpošanas maksa tiek pārrēķināta sertifikātos un par attiecīgu daudzumu samazināts privatizācijas sertifikātu atlikums kontā.
  • Ja konta atlikums pēc sertifikātu ieturēšanas ir 0, tas tiek automātiski slēgts. Par slēgtiem kontiem konta apkalpošanas maksa  nav jāveic. 
  • 2018. gadā Privatizācijas aģentūra ir slēgusi 170 tūkstošus sertifikātu kontu. Aktīvi joprojām ir 210,5 tūkstoši kontu.
  • Kopš 1994. gada Latvijas iedzīvotājiem tika piešķirti 112,38 miljoni privatizācijas sertifikātu. Fizisko personu kontos joprojām ir vairāk nekā divi miljoni sertifikātu. Vēl ceturtdaļmiljons sertifikātu pieder juridiskām personām, tai skaitā starpniecības uzņēmumiem.

Saskaņā ar Privatizācijas aģentūras 2018. gada 22. oktobrī oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēto informāciju par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu un izmantošanu līdz 2018. gada 1. oktobrim Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 112,38 miljoni privatizācijas sertifikātu, tai skaitā 117,2 tūkstoši iedzīvotāju piešķirti 8,01 miljons īpašuma kompensācijas sertifikātu.

Līdz 2018. gada 1. oktobrim 2,39 miljoni fizisko personu atvēra privatizācijas sertifikātu kontus un tajos ieskaitīja 110,74 miljonus privatizācijas sertifikātu, tai skaitā 7,61 miljonu īpašuma kompensācijas sertifikātu.

Fizisko personu kontos atlikuši 2,061 miljons privatizācijas sertifikātu, tai skaitā 0,094 miljoni īpašuma kompensācijas sertifikātu. Salīdzinājumam – pirms gada 1. oktobrī fizisko personu kontos bija atlikuši 2,226 miljoni privatizācijas sertifikātu, tai skaitā 0,101 miljons īpašuma kompensācijas sertifikātu.

Savukārt juridisko personu kontos 2018. gada 1. oktobrī bija 253,86 tūkstoši privatizācijas sertifikātu, tai skaitā starpniecības uzņēmumu tirdzniecības kontos 239,64 tūkstoši sertifikātu. Arī juridisko personu kontos sertifikātu skaits ir samazinājies: pirms gada bija 275,94 tūkstoši sertifikātu, tai skaitā starpniecības uzņēmumu tirdzniecības kontos 261,27 tūkstoši sertifikātu.

Viena sertifikāta valsts noteiktā nominālvērtība ir 39,84 eiro. Summa tāda ir pēc izteikšanas eiro, jo sākotnēji sertifikāta nominālvērtība bija 28 lati. Līdz ar to var aprēķināt, ka neizmantoto sertifikātu vērtība naudā ir vairāk nekā 92 miljoni eiro.

Sertifikāti tika piešķirti, lai iedzīvotāji tos varētu izmantot valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un zemes izpirkšanas procesā, un šajos darījumos maksājumi sertifikātos tiek aprēķināti pēc to nominālvērtības.

Līdz šim privatizācijā izmantoti 107,45 miljoni privatizācijas sertifikātu (95,6% no piešķirtajiem), tai skaitā:

  • namīpašumu un dzīvokļu privatizācijai izmantoti 38,02 miljoni;
  • uzņēmumu u. c. īpašumu iegādei 7,34 miljoni;
  • kapitāla daļu (akciju) iegādei 44,46 miljoni;
  • zemes izpirkšanai un privatizācijai 17,63 miljoni sertifikātu.

Kā pašreiz norit privatizācijas sertifikātu kontu slēgšanas process, kuram 2017. gada 3. janvārī tika pieņemti īpaši Ministru kabineta noteikumi par privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanas, sertifikātu izmantošanas un aprites administrēšanu, LV portālam skaidro VAS “Privatizācijas aģentūra” (Privatizācijas aģentūra) Finanšu departamenta Privatizācijas sertifikātu aprites un uzskaites nodaļas vadītājs Kristaps Timpars.

Ar minētajiem MK noteikumiem tika noteikta privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanas maksa – par kontu, kurā ieskaitīti piešķirtie sertifikāti, – 0,02% no kontā esošo sertifikātu nominālvērtības gada sākumā, bet ne mazāk kā 24 eiro gadā. Kā šī maksa tiek piemērota, ja par konta apkalpošanu netiek samaksāts?

Privatizācijas aģentūra (PA), ievērojot normatīvos aktus, piemēro maksu par privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu, un maksa tiek piemērota par katra privatizācijas sertifikātu konta apkalpošanu. Kopējais aktīvo privatizācijas sertifikātu kontu skaits, izņemot uzkrāšanas kontus, 2018. gada 30. septembrī bija 210,5 tūkstoši.

Vairumā gadījumu privatizācijas sertifikātu kontu īpašnieki izvēloties nemaksāt par privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu naudā, tādēļ PA par kontu apkalpošanu ietur atbilstošu privatizācijas sertifikātu skaitu. Proti, nesaņemot samaksu par privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanu, aģentūra no fizisku un juridisku personu privatizācijas sertifikātu kontiem līdz 2018. gada 31. martam ieturēja 151 tūkstoti privatizācijas sertifikātu, tai skaitā četrus tūkstošus īpašuma kompensācijas sertifikātu.

Tukšu kontu nav daudz

Saskaņā ar PA iepriekš sniegto informāciju 2017. gada 31. decembrī bija 380 088 konti, kuros bija privatizācijas sertifikāti. No tiem vairāk nekā 60% kontu bija līdz vienam sertifikātam un vēl 26% kontu – līdz desmit sertifikātiem.

K. Timpars norāda, ka pašreiz tādu privatizācijas sertifikātu kontu skaits, kas nebūtu slēgti ar atlikumu 0 privatizācijas sertifikāti, ir nenozīmīgs – daži desmiti.

Ja privatizācijas sertifikātu skaits kontā nav atbilstošs privatizācijas sertifikātu kontu apkalpošanas maksas ieturēšanai pilnā apmērā, tad šādi konti pēc privatizācijas sertifikātu ieturēšanas par konta apkalpošanu tiek slēgti uzreiz.

Šā gada laikā slēgti aptuveni 170 tūkstoši privatizācijas sertifikātu kontu.

Kādiem pirkumiem un darījumiem vēl var izmantot sertifikātus?

Privatizācijas sertifikāti tika piešķirti kā maksāšanas līdzeklis, ko privātpersona ir tiesīga izmantot atbilstoši likuma “Par privatizācijas sertifikātiem” 17. panta pirmajai daļai samaksai par privatizējamiem valsts un pašvaldību īpašuma objektiem – zemi, namīpašumiem, dzīvokļiem, samaksai par privatizējamiem valsts un pašvaldību uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem vai to kapitāla daļām (akcijām, pajām, daļām).

K. Timpars norāda, ka jebkura fiziska vai juridiska persona, kurai vēl pieder privatizācijas sertifikāti, tos var izmantot kādā no sekojošiem veidiem:

Kā zināt, vai ir sertifikātu konts un sertifikāti

PA informācijā norādīts: lai saņemtu informāciju par savu privatizācijas sertifikātu kontu, ir:

  • jāierodas Privatizācijas aģentūrā K. Valdemāra ielā 31, Rīgā, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu – pasi vai personas apliecību, vai
  • jānosūta Privatizācijas aģentūrai uz e-pasta adresi sertifikati@pa.gov.lv ar drošu elektronisko parakstu parakstīts iesniegums par privatizācijas sertifikātu kontu. Iesnieguma forma pieejama šeit, vai
  • portālā Latvija.lv jāiesniedz Privatizācijas aģentūrai adresēts e-iesniegums, izvēloties pakalpojumu “Iesniegums iestādei”.

Informāciju par personas privatizācijas sertifikātu kontu, kontā esošajiem sertifikātiem var saņemt tikai pati persona vai tās pilnvarots pārstāvis ar zvērināta notāra vai bāriņtiesas apliecinātu pilnvaru.

Privatizācijai kaut kad jābeidzas

Privatizācijas aģentūras vidēja termiņa darbības stratēģijas 2018.–2020. gadam mērķos ir arī paredzēts samazināt zemesgabalu un nekustamā īpašuma objektu portfeli, veicinot privatizācijas pabeigšanu; nodrošināt dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašumu atsavināšanu, pārvaldīšanu un privatizācijas pabeigšanu; nodrošināt efektīvu un stabilu sertifikātu uzskaites un norēķinu sistēmu valstī.

Privatizācijas pabeigšanas likuma V nodaļā ir noteikta kārtība, kādā izbeidzama privatizācijas sertifikātu piešķiršana, un noteikts gala termiņš, līdz kuram varēja iesniegt pieteikumus par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu. Atbilstoši likuma 27. panta pirmajai daļai pieteikumus par sertifikātu piešķiršanu saskaņā ar likumu “Par privatizācijas sertifikātiem”, kā arī attiecīgos īpašuma un mantošanas tiesības apstiprinošos dokumentus persona varēja iesniegt valsts vai pašvaldību institūcijās līdz 2006. gada 28. aprīlim, bet personas, kuras politiski represētās personas statusu ieguvušas pēc šī datuma, – līdz 2007. gada 28. decembrim.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI