SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. februārī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Izglītība
10
10

Plāno atzīt arī neformālo izglītību

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Turpmāk profesionālo kvalifikāciju būs iespējams iegūt arī par neformālā veidā iegūtām zināšanām – to paredz Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas konceptuāli atbalstītie grozījumi Profesionālās izglītības likumā. Par grozījumiem Profesionālās izglītības likumā trīs lasījumos jālemj Saeimai.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija nenosaka ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtu noteiktai profesijai atbilstošu profesionālo kompetenču novērtēšanu un profesionālās kvalifikācijas piešķiršanu.

„Likuma grozījumiem būs ļoti liela praktiska nozīme. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā cilvēki bieži ir spiesti apgūt kādu jaunu profesiju. Ar labu pamatizglītību, radošu pieeju un talantu jebkuram ir iespēja apgūt citu pamatprasmi. Tagad šiem cilvēkiem būs iespēja stāties eksaminācijas komisijas priekšā un saņemt kvalifikāciju apliecinošu dokumentu,” norāda komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. „Tā būs dinamiska sistēma, kas palīdzēs iekārtoties darbā un nopelnīt sev maizīti,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Neformālās izglītības atzīšanu paredz valdības apstiprinātās Mūžizglītības politikas pamatnostādnes, saskaņā ar kurām plānota pāreja no esošās izglītības sistēmas uz mūžizglītības sistēmu Latvijā, pievēršoties visiem ar cilvēka izglītošanu saistītajiem izglītības veidiem – formālajai, neformālajai, ikdienas, pēc obligātā izglītības vecuma, neatkarīgi no viņu pašreizējā vecuma un tā, vai iegūts obligāto izglītību apliecinošs dokuments.

"Ar labu pamatizglītību, radošu pieeju un talantu jebkuram ir iespēja apgūt citu pamatprasmi."

Likumprojektā definēts termins „profesionālās kompetences”, kā arī paplašināta IZM kompetence, ietverot ministrijai pienākumu organizēt neformālās izglītības atzīšanu. Likumprojekts deleģē Ministru kabinetu noteikt neformālās izglītības atzīšanas nosacījumus un kārtību, kā arī neformālās izglītības atzīšanas institūciju licencēšanas kārtību.

Likums koordinēs neformālās izglītības rezultātu atzīšanu, kas, pēc IZM domām, motivēs cilvēkus iegūt attiecīgo kvalifikāciju, lai veiksmīgi iekļautos darba tirgū. „Neformālās izglītības rezultātu atzīšana palielinās iepriekšējās izglītības vērtību un taupīs laiku un naudu, mazinot vai likvidējot vajadzību no jauna mācīties kādreiz jau iemācīto vai apgūto,” norāda IZM.

Par neformālā veidā iegūtām zināšanām un prasmēm varēs iegūt profesionālo kvalifikāciju

Grozījumos paredzēta iespēja profesionālo kvalifikāciju piešķirt personai, kura apguvusi profesionālās kompetences ārpus formālās izglītības un ir izpildījusi neformālās izglītības atzīšanas nosacījumus.

"Kvalifikācijas iegūšanai būs jāiegūst profesionālās kompetences novērtējums un jānokārto profesionālās kvalifikācijas eksāmens neformālās izglītības atzīšanas institūcijā."

Kvalifikācijas iegūšanai būs jāiegūst profesionālās kompetences novērtējums un jānokārto profesionālās kvalifikācijas eksāmens neformālās izglītības atzīšanas institūcijā.

Ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēs un kvalifikācijas eksāmenu kārtošanu organizēs akreditēta izglītības iestāde vai akreditēts eksaminācijas centrs, kas būs IZM vai citu ministriju, kuru padotībā nodota profesionālās izglītības iestāde, funkcionālajā pakļautībā, paredz likuma izmaiņas.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2010. gada 1. jūlijā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI