SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. janvārī, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
10
10

Par attaisnojuma dokumentiem un pavadzīmēm

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par PVN nodokļa rēķinu var izmantot dokumentu, kurā nav norādīts preču vai pakalpojumu saņēmēja nosaukums, juridiskā adrese vai deklarētā dzīvesvieta, kā arī VID ar PVN apliekamo personu reģistrācijas numurs, ja tas izsniegts par darījumu, kura vērtība bez nodokļa ir mazāka par 20 latiem.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Iepriekšējā gada nogalē pieņemto saimnieciskās darbības kārtošanai nepieciešamo dokumentu klāstā ir arī Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumi Nr.1593 "Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju"", kas stājās spēkā ar 2010.gada 1.janvāri.

Attaisnojuma dokumentu rekvizīti

Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumi Nr.585 ir papildināti ar 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 un 7.5punktu:

MK noteikumu 7.1 punktā paskaidrots, ka, noformējot attaisnojuma dokumentu attiecībā uz precēm un citām materiālām vērtībām, un pakalpojumiem, saimnieciskā darījuma aprakstā un pamatojumā norāda:

  • preču vai pakalpojumu nosaukumu;
  • atbilstošo attiecīgā darījuma vai darbības veidu (preču piegāde (pārdošana), preču izsniegšana citam uzņēmumam, citai uzņēmuma pastāvīgajai darbības vietai (struktūrvienībai) vai vietai, kur saskaņā ar uzņēmuma vadītāja noteikto kārtību tiek veikta preču glabāšana un uzskaite, vai citai materiāli atbildīgajai personai uzņēmumā).

MK noteikumu 7.2 punktā paskaidrots, ka, noformējot attaisnojuma dokumentu, saimnieciskā darījuma mērītājos norāda:

  • mērvienību un daudzumu;
  • vienas vienības cenu;
  • saimnieciskā darījuma novērtējumu naudā;
  • piešķirtās atlaides;
  • no saimnieciskā darījuma novērtējuma naudā aprēķinātos nodokļus (PVN, AN, DRN), ja tādi ir;
  • saimnieciskā darījuma novērtējumu naudā kopā ar nodokļiem.

PVN rēķins

MK noteikumu 7.4 punktā noteikts, ka attaisnojuma dokumentu var izmantot par pievienotās vērtības nodokļa rēķinu, ja ievēro likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" pievienotās vērtības nodokļa rēķinam noteiktās prasības.

Viens no PVN rēķina rekvizītiem ir vienas vai vairāku sēriju kārtas numurs, kas unikāli identificē rēķinu. Ja šādi numurēts rēķins ir anulēts, tad apliekamā persona savā grāmatvedībā saglabā anulēto PVN rēķinu, lai pamatotu izrakstīto PVN rēķinu kārtas numuru secības neievērošanu. Rēķinu kārtas numura sērija ir nodokļa rēķina identifikācija, ko apliekamā persona var izmantot, lai ar burtiem, cipariem vai citādā veidā apzīmētu atsevišķi veidotas rēķinu grupas (piemēram, grupējot rēķinus pēc apliekamo darījumu veida, preču vai pakalpojumu saņēmējiem).

Akcīzes preces

MK noteikumu 7.3 punktā noteikts, ka, noformējot attaisnojuma dokumentu par darījumiem vai darbībām ar akcīzes precēm, papildus jāievēro arī akcīzes preču apriti reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktais. (Tādi ir Ministru kabineta 2005.gada 30.augusta noteikumi Nr.662 "Akcīzes preču aprites kārtība".)

Lauksaimniecība

MK noteikumu 7.5punktā ir paredzēts, ka lauksaimniecības produkcijas ražotāji par preču izsniegšanu citai uzņēmuma pastāvīgajai darbības vietai (struktūrvienībai) vai vietai, kur saskaņā ar uzņēmuma vadītāja noteikto kārtību notiek preču glabāšana un uzskaite, vai citai materiāli atbildīgajai personai uzņēmumā attaisnojuma dokumentu nenoformē. Lauksaimniecības produkcijas ražotāji preču izsniegšanas darījumus uzņēmuma iekšienē (piemēram, par ražošanas līdzekļu pārvietošanu no uzņēmuma uz lauku) drīkst veikt, nenoformējot attaisnojuma dokumentus.

Preces

MK noteikumi ir papildināti ar jaunu I1 nodaļu "Speciālās prasības attaisnojuma dokumentu noformēšanā un grāmatvedības reģistru kārtošanā darījumos ar precēm", kurā ir noteikts tālāk minētais.

Attaisnojuma dokumentu par preču piegādi (pārdošanu) un par preču izsniegšanu noformē darījuma vai darbības veikšanas dienā pirms:

  • preču piegādes (pārdošanas),
  • preču izsniegšanas citam uzņēmumam,
  • preču izsniegšanas citai uzņēmuma pastāvīgajai darbības vietai (struktūrvienībai),
  • preču izsniegšanas uz vietu, kur saskaņā ar uzņēmuma vadītāja noteikto kārtību tiek veikta preču glabāšana un uzskaite,
  • preču izsniegšanas citai materiāli atbildīgajai personai uzņēmumā.

Ārējs attaisnojuma dokuments

Ārējo attaisnojuma dokumentu, ja citos normatīvajos aktos nav noteikts citādi, var noformēt par laika periodu, kas nevar būt ilgāks par kalendāro mēnesi, ja preču saņēmējs līdz attaisnojuma dokumenta saņemšanai neveic preču tālāku piegādi (pārdošanu) vai neuzsāk to izmantošanu ražošanas, preču pārstrādes procesā vai pakalpojuma sniegšanā.

EKA

Uzņēmums, kurš par darījumiem saņemto samaksu apliecina ar attaisnojuma dokumentu, kas noformēts atbilstoši normatīvo aktu prasībām par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām, (EKA) attaisnojuma dokumentu noformē pēc darījuma partnera pieprasījuma.

"Nodokļu maksātājiem vairs nav pienākuma lietot pavadzīmes ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtiem numuriem"

Ja par darījumiem saņemtā samaksa tiek apliecināta ar kases čeku, tad attaisnojuma dokumentu noformē tikai pēc darījuma partnera pieprasījuma.

Par PVN nodokļa rēķinu var izmantot dokumentu, kurā nav norādīts preču vai pakalpojumu saņēmēja nosaukums, juridiskā adrese vai deklarētā dzīvesvieta, kā arī VID ar PVN apliekamo personu reģistrācijas numurs, ja tas izsniegts par darījumu, kura vērtība bez nodokļa ir mazāka par 20 latiem.

Kokmateriāli

Noformējot attaisnojuma dokumentu darījumos ar kokmateriāliem, tajā norāda ciršanas apliecinājuma numuru un datumu, ja apaļkokus vai zāģmateriālus piegādā (pārdod) vai izsniedz persona, kura tos ieguvusi mežizstrādē, pamatojoties uz ciršanas apliecinājumu.

Precizētos saimnieciskā darījuma mērītājus norāda tūlīt pēc novērtēšanas, ja pēc novērtēšanas kokmateriālu saņemšanas vietā pieņemto kokmateriālu daudzums un (vai) cena atšķiras no attaisnojuma dokumentā norādītā.

Eksemplāru skaits

Turpmāk uzņēmuma vadītājam pašam ir atļauts noteikt attaisnojuma dokumenta eksemplāru skaitu, ievērojot, ka vismaz vienam eksemplāram kopā ar dokumentu reģistru ir jāatrodas katrā preču izsniegšanas un saņemšanas vietas adresē līdz pārskata gada slēguma inventarizācijai, kā arī ievērojot preču saņēmēja norādījumus.

Preču reģistrs

Attaisnojuma dokumentu par preču piegādi (pārdošanu) un par preču izsniegšanu to noformēšanas vai saņemšanas dienā un pirms preču tālākas piegādes (pārdošanas) vai citu darbību veikšanas ar tām hronoloģiskā secībā reģistrē dokumentu reģistrā vai analogā uzskaites reģistrā. Reģistrā norāda vismaz šādu informāciju:

  • ieraksta datums un kārtas numurs;
  • dokumentu sagatavošanas datums un numurs;
  • dokumentā norādītais darījuma partneris (juridiskās personas nosaukums vai fiziskās personas vārds, uzvārds).

Ja dokumentu reģistru sagatavo un glabā tikai elektroniski, uzņēmumam jānodrošina iespēja izsniegt dokumentu reģistra izdruku papīra formā tikai pēc kontrolējošo institūciju pieprasījuma.

Pavadzīmes

2009.gada 1.decembrī Saeima pieņēma likumu "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"". No 2010.gada 1.janvāra nodokļu maksātājiem vairs nav pienākuma lietot pavadzīmes ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtiem numuriem.

Publiski pieejamu izsniegto stingrās uzskaites pavadzīmju-rēķinu un pavadzīmju numuru vienoto datubāzi (reģistru) Valsts ieņēmumu dienests uzturēs līdz 2013.gada 1.janvārim.

Nodokļu maksātājiem bija jāveic uz 2009.gada 31.decembri atlikumā esošo pavadzīmju numuru inventarizācija un ne vēlāk kā līdz 2010.gada 15.janvārim jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pārskats par pavadzīmju numuru izlietojumu. Neizlietotos pavadzīmju numurus anulē.

Nodokļu maksātājiem jāveic pavadzīmju numuru inventarizācija un pavadzīmju numuri, kas nav izlietoti darījumu noformēšanā, jāanulē un 2009.gada ceturtā ceturkšņa pārskatā par pavadzīmju numuru izlietojumu jānorāda kā anulēti.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI