NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
7
7

Tiesu izpildītāji konsultēs par parādsaistību jautājumiem

FOTO: Freepik.

Ikgadējās Tiesu izpildītāju dienās, kas šogad norisināsies piektdien, 24. martā, tiesu izpildītāji konsultēs iedzīvotājus par iespējām atlikt parādu piedziņas sprieduma izpildi vai sadalīt to atmaksas termiņos, kā arī citiem ar parādu piedziņu saistītiem jautājumiem. Piemēram, kā nekļūt par parādnieku, – ko iespējams darīt, lai parādsaistību lieta nenonāktu pie tiesu izpildītāja.

Personai, kura ir uzņēmusies parādsaistības un saskārusies ar finansiālām grūtībām, ir svarīgi neļauties pašplūsmai. Savukārt parādniekam būtu aktīvi jārīkojas, piemēram, jāvēršas pie aizdevēja (kreditora), lai vienotos par maksājumu veikšanu pa daļām, vai jālūdz atlikt maksājumu veikšanu.

Ir arī citas iespējas, kā parādnieks var rīkoties savā labā. Ir svarīgi tās zināt, lai konkrētajā situācijā varētu izmantot vispiemērotāko.

Ja, piemēram, parādsaistību lieta jau ir nonākusi tiesā, tad tiesa pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, ir tiesīga pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī tā izpildes veida un kārtības grozīšanu.

Savukārt, ja parādsaistību lieta jau ir nodota piespiedu izpildei – atrodas tiesu izpildītāja lietvedībā –, pēc Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājas Ivetas Krukas ieteikuma parādniekam, kuram ir radušās īslaicīgas finansiālās problēmas, pats svarīgākais ir neslēpties un neizvairīties no jautājuma risināšanas.

Parādnieks var lūgt tiesu izpildītājam, sazinoties ar piedzinēju, atlikt vai sadalīt parāda apmaksu termiņos. Tāpat parādniekam ir iespējams vienoties par mazāku parāda dzēšanai novirzāmo summu periodā, kamēr finansiālais stāvoklis stabilizējas.

Ja ar piedzinēju nevar vienoties, parādnieks var vērsties tiesā ar lūgumu par sprieduma izpildes atlikšanu vai sadalīšanu termiņos. Tiesas lēmums būs pamats tiesu izpildītājam atlikt izpildu darbības lietā.

Kā pieteikties konsultācijai

Bezmaksas konsultācijas 24. martā būs pieejamas visu dienu no plkst. 9.00 līdz 17.00:

  • zvanot uz LZTI padomes tālruņa numuru: 67290005;
  • rakstot uz e-pasta adresi: tidienas@lzti.lv;
  • WhatsApp čatā: 27840355;
  • Facebook vietnē: facebook.com/LZTIP;
  • zvanot pa tālruni uz visu tiesu izpildītāju birojiem.

Tiesu izpildītāju kontaktinformācija atrodama Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vietnē, sadaļā “Zvērināti tiesu izpildītāji”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI