NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Vide
1
1

Zemes stunda – par videi draudzīgāku rīcību ikdienā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pasaules Dabas Fonds šo sestdien, 26. martā, plkst. 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un labākas nākotnes vārdā solidarizējoties ar cilvēkiem visā pasaulē. Ikviens iedzīvotājs, uzņēmums, pašvaldība vai organizācija akcijas laikā tiek aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt apgaismojumu, lai iestātos par dabu un parādītu savu apņemšanos videi draudzīgākai rīcībai ikdienā.

Ar saukli “Veidosim mūsu nākotni” vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot dažādus ar vidi saistītus jautājumus. Latvijā Zemes stundas fokusā – dabas daudzveidība un tas, ko katrs varam darīt, lai uzlabotu tās stāvokli.

Zemes stunda Latvijā

Kā ik gadu, arī šogad Latvijā Zemes stundā tiks izslēgts apgaismojums vairākām ēkām, tiltiem un pieminekļiem, tādējādi atbalstot vērienīgāko vides akciju pasaulē. Rīgā centrālais gaismas izslēgšanas objekts būs Rīgas pils. Tāpat akcijas laikā apgaismojums tiks izslēgts vai samazināts tādiem objektiem kā Brīvības piemineklim, Melngalvju namam, Latvijas Nacionālajam teātrim, Dzelzceļa un Vanšu tiltiem, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra ēkai Torņakalnā u. c.

Akcijā katru gadu iesaistās arī citas pašvaldības, samazinot ielu un ēku apgaismojumus, kā arī organizējot pasākumus vietējiem iedzīvotājiem. Alūksnē, Saulkrastos, Kuldīgā, Olainē, Talsos, Ludzā, Līvānos un vairākās citās pilsētās tiks samazināts ielu apgaismojums un izslēgtas gaismas objektiem un ēkām. Īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi norisināsies Lielvārdē, Ogrē, Ķegumā, Skrundā, Salā un citās vietās. 

Zemes stundu šogad atbalsta arī vairāki restorāni – “Restorāns 3”, “Tam labam būs augt”, “Pavāru māja” Līgatnē, “JOHN”, “DOM”, “Ferma”, Laivu centrs, kafejnīcu tīkls “Ezītis miglā” un citi, piedāvājot vakariņas Zemes stundas noskaņās. Tāpat akcijai atkārtoti pievienojušies “Narvesen” un “Caffeine Latvija”, kuri izslēgs āra apgaismojumu pie kafejnīcām un tirdzniecības vietām, kā arī informatīvi atbalsta akciju. Zemes stundā iesaistīsies arī vairāki “Zaļā biroja” uzņēmumi, līdztekus simboliskajai gaismas izslēgšanai informējot darbiniekus par to, kā ikdienā iespējams mazināt savu ietekmi uz vidi. Ārējo fasādes apgaismojumu plāno samazināt arī vairākas tirdzniecības vietas, piemēram, uzņēmumi “Lidl Latvija”, “Stockmann” un “Rīga Plaza”.

Zemes stundas laikā ikviens aicināts pieslēgties īpaši šim notikumam veltītajam koncertam tiešsaistē, kurā šogad uzstāsies dziedātāja Aminata. Koncertu būs iespējams vērot “Zemes stunda 2022” lapā, TVNET un Apollo.lv Facebook kontos, kā arī portālos Tvnet.lv un Apollo.lv. Tā mērķis ir ne tikai paust solidaritāti un rūpes par cilvēkiem un mūsu planētu, bet arī aicināt turpināt atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus, zvanot uz Ziedot.lv ziedojumu tālruni. Koncertu ievadīs Pasaules Dabas Fonda vēstnieces Kristīnes Garklāvas saruna ar valdes priekšsēdētāju Uģi Rotbergu.

Par Zemes stundu

Simboliski izslēdzot apgaismojumu Sidnejā 2007. gadā, Zemes stunda ir kļuvusi par vienu no pasaules lielākajām vides akcijām. Zemes stunda jau 15 gadus iedvesmo indivīdus, uzņēmumus un organizācijas 190 valstīs un teritorijās rīkoties klimata pārmaiņu un dabas daudzveidības samazināšanās novēršanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI