NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
11. novembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
7
7

Svinam 11. novembri – Lāčplēša dienu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens

Šogad, Lāčplēša dienā, Latvijā atzīmē 102. gadadienu, kopš neatkarīgās Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb, tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Lāčplēša diena ir Latvijas armijas lielākās militārās uzvaras diena, kuras kaldināšanā piedalījās visa tauta.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas—Krievijas miera līgums.  

Sagaidot Lāčplēša dienu, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kā arī piespraust virtuālu valsts karoga “V” lentīti savā sociālā tīkla “Facebook” profilā, kas simbolizē 1919. gada 11. novembrī izcīnīto uzvaru par Latvijas brīvību un neatkarību. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti godināt Latvijas brīvības cīnītājus, savu māju logos iededzot svecītes.

Artis Pabriks

aizsardzības ministrs

Foto: Edijs Pālens

“Neatkarības karš pierādīja, ka iedzīvotāju vienotība un uzticība līdzcilvēkiem var būt izšķiroša krīzes pārvarēšanā. Mūsu valsts nākotni Neatkarības karā noteica gan tie, kuri stājās Latvijas armijas rindās, gan civiliedzīvotāji, kuri viņiem palīdzēja pārvarēt smagās kaujas. Stājoties pretī Covid-19 krīzei, mēs varam mācīties no saviem varoņiem, kuri darīja visu ko spēja, lai sniegtu atbalstu cits citam un sasniegtu kopīgo mērķi.”

Leonīds Kalniņš

Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants

Foto: Ivars Soikāns

“Latvijas vēstures līkločos neticība mijusies ar uzdrīkstēšanos, ir piedzīvots gan izmisuma, gan cerību laiks, bet tam pāri vijusies cieša un nelokāma mūsu valsts iedzīvotāju pārliecība un mīlestība pret Latviju. Nacionālie bruņotie spēki vienmēr būs gatavi aizsargāt visus Latvijas iedzīvotājus. Kārtējais apliecinājums tam ir mūsu karavīru un zemessargu sniegtais atbalsts pandēmijas pārvarēšanā, palīdzot tiem, kuriem šobrīd klājas visgrūtāk. Brīvības cīņas mums atgādina, ka tikai kopīgiem spēkiem ir iespējams pārvarēt krīzi un katra iedzīvotāja sniegtais ieguldījums ir īpaši svarīgs.”

Lāčplēša Kara ordeņa stāsts tiešraidē

Foto: LNVM

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī simboliski tika iedibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi “Par Latviju” (attiecīgu likumu par ordeni Satversmes sapulce pieņēma 2020. gada 18. septembrī).

Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

11. novembrī plkst. 11.00 Latvijas Nacionālā vēstures muzeja “Facebook” lapā facebook.com/LNVMuzejs tiks translēta tiešraide no muzeja krātuves “Vienpadsmitajā vienpadsmitos. Lāčplēša Kara ordeņa stāsts”.

Tādējādi arī pandēmijas apstākļos muzejs uzturēs spēkā 1988. gadā aizsākto tradīciju ik gadu šajā datumā no krājuma apskatei izcelt Latvijā vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu, tikai šoreiz tas notiks virtuāli.

Ļaujot ielūkoties LNVM krājuma telpās – Lāčplēša Kara ordeņu un citu ar tiem saistītu priekšmetu uzglabāšanas vietās –, muzeja Numismātikas nodaļas pētnieki tiešrādē stāstīs par ordeņa idejas rašanos, dažādajām Lāčplēša dienas tradīcijām, to mainīgumu laika gaitā. Varēs uzzināt, kā no skiču konkursa cauri diskusijām nonāca līdz valsts augstākā militārā apbalvojuma izskatam, kuri mākslinieki piedalījās tā izstrādē, kur un kā tika kalts ordenis, ražotas tā lentas, iespiesti diplomi. Pētnieki stāstīs arī par Lāčplēša Kara ordeņa piešķiršanas noteikumiem un procedūru, nēsāšanas kārtību, kavalieru privilēģijām un pienākumiem, kā arī Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru biedrības darbību.

Skanēs baznīcu zvani

Vēstures liecības vēsta, ka 1919. gada 11. novembrī par godu Latvijas armijai, kas atbrīvoja galvaspilsētu no sīksta un apbruņotāka pretinieka, skanēja visi Rīgas baznīcu zvani. Tādēļ 11. novembrī plkst. 9.00, atsaucoties Aizsardzības ministrijas aicinājumam, Latvijas baznīcās zvanīs baznīcu zvani.

Plkst. 9.00 tiešraidē “Latvijas Televīzijā” būs skatāms ekumēniskais dievkalpojums no Rīgas Doma baznīcas. Savukārt plkst. 18.20 “Latvijas Televīzijā” tiks translēta tiešraide no Rīgas Brāļu kapiem, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, lai godinātu Latvijas Brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņu.

Ņemot vērā Latvijā spēkā esošos Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumus, šogad nenotiks Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde un tautas gājiens. 

Iedzīvotāji līdz mājsēdes sākumam (plkst. 20.00) var individuāli doties iedegt svecītes par Latvijas brīvību kritušo karavīru piemiņai gan 11. novembra krastmalā (šeit VNP informācija), gan citās piemiņas vietās visā Latvijā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI