NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. martā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
3
3

Prioritāte – nereģistrētās nodarbinātības mazināšana

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Darba likumdošanas prasību neievērošana un nereģistrētās nodarbinātības jautājuma aktualizēšanās pašlaik ir Valsts darba inspekcijas (VDI) būtiskākās risināmās problēmas. Par pērnā gada darbības rezultātiem un tendencēm darba aizsardzībā un darba tiesiskajās attiecībās preses konferencē informēja VDI direktore Rita Elce un direktores vietniece Mārīte Noriņa.

„Lai gan Valsts darba inspekcija līdz šim intensīvi strādājusi, sekmējot darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību prasību ievērošanu, pašreizējā ekonomiskajā situācijā inspekcijai jāsaskaras ar jauniem izaicinājumiem gan darba aizsardzības, gan darba tiesisko attiecību jomā. Līdz ar to patlaban ir svarīgi apzināt paveikto un noteikt, kādi uzdevumi veicami nākamajos gados,” atklājot preses konferenci, norādīja labklājības ministre Iveta Purne.

Nelegālā nodarbinātība joprojām aktuāla

Darbības uzlabošanas un līdzekļu optimizēšanas nolūkos pērn veikta reģionālo valsts darba inspekciju (RVDI) reorganizācija. Tās rezultātā līdzšinējo septiņu reģionālo struktūrvienību vietā tika izveidotas piecas – Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas reģionālās valsts darba inspekcijas – un tika apvienoti vairāki RVDI biroji. „Tas mums ļāva efektīvāk veikt ikdienas darbu, kā arī ietaupīt finanšu līdzekļus,” norāda VDI direktore.

Viena no VDI 2008. gada darbības prioritātēm bija nelegālās nodarbinātības samazināšanas politikas īstenošana. Tās ietvaros pērn, apsekojot 4554 uzņēmumus, tika atklātas 1623 nelegāli nodarbinātas personas.

Cīņa ar nereģistrēto nodarbinātību inspekcijai arī šogad būs aktuāla, jo atjaunojas tendence bez darba līguma nodarbināt cilvēkus, uzsver R. Elce. “Likumdošanas sakārtošana un nodarbināto apliecību ieviešana būvniecības nozarē pērn deva pozitīvus rezultātus nelegālās nodarbinātības samazināšanā. Tomēr pērnā gada pēdējā ceturkšņa un šā gada sākuma dati liecina, ka darba devēji atkal izvēlas nodarbināt strādājošos bez darba līguma,” atzīst VDI vadītāja. Tādēļ inspekcija arī šogad pievērsīs pastiprinātu uzmanību cīņai ar nereģistrēto nodarbinātību un aicina iedzīvotājus aktīvi izmantot VDI anonīmo uzticības tālruni, lai ziņotu par nelegālās nodarbinātības faktu.

Nelaimes gadījumu skaits darbā samazinās

VDI pērn apsekojusi 13 238 uzņēmumus un veikusi vairākas uzņēmumu inspicēšanas kampaņas – šūšanas un tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē, frizētavās un skaistumkopšanas salonos, būvniecībā. Pagājušajā gadā veikta arī inspicēšanas kampaņa “Smaguma pārvietošana ar rokām”, kas norisinājās mazumtirdzniecības un būvniecības nozarē.

"Darba devējs aizver ražotni un pasaka, ka rīt darbinieks uz darbu var nenākt. Cilvēks šādā gadījumā ir neaizsargāts, jo vēl arvien skaitās darba attiecībās. Tādējādi viņš pat nevar reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā un saņemt bezdarbnieka pabalstu."

R. Elce vērtē, ka sekmīga bijusi arī sabiedrības informēšanas kampaņa par darba vides risku novērtēšanu, kā rezultātā ir samazinājies letālo un smago nelaimes gadījumu skaits darbavietās. 2007. gadā notika 1929 nelaimes gadījumi darbā, no kuriem 58 bija letāli un 275 – smagi, 2008. gadā to skaits ir samazinājies – minētajā laika posmā pavisam noticis 1721 nelaimes gadījums darbā, no kura 44 bija letāli un 255 – smagi.

Pērn visvairāk nelaimes gadījumu darbā notikuši transporta, uzglabāšanas un būvniecības nozarēs, attiecīgi pavisam 258 un 227 nelaimes gadījumi. Strādājot būvniecībā, 11 negadījumi bijuši letāli un 72 gadījumos gūtas smagas traumas. Savukārt transporta un uzglabāšanas nozarē astoņi cilvēki gājuši bojā, veicot darba pienākumus, un 30 guvuši smagas traumas.

Iesniegumu skaits strauji pieaug

VDI pērn par darba aizsardzības un darba tiesisko attiecību jautājumiem saņēma 4775 iesniegumus, no kuriem 4436 bija par darba likumdošanas jautājumiem, salīdzinoši 2007. gadā tika saņemti 3387 iesniegumi. Sūdzību skaits, ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju valstī, īpaši strauji pieaudzis pērnā gada nogalē, stāsta VDI direktore.

Savukārt 2009. gadā VDI jau izskatīti vairāk nekā 600 iedzīvotāju iesniegumu, informē VDI direktores vietniece Mārīte Noriņa.

„Pašlaik aktuāla problēma: darba devēji, atbrīvojot darbiniekus, nenokārto visas nepieciešamās formalitātes. Piemēram, darba devējs aizver ražotni un pasaka, ka rīt darbinieks uz darbu var nenākt. Cilvēks šādā gadījumā ir neaizsargāts, jo vēl arvien skaitās darba attiecībās. Tādējādi viņš pat nevar reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā un saņemt bezdarbnieka pabalstu,” situāciju raksturo M. Noriņa.

VDI aicina darba devējus ne tikai ievērot likumu, veicot darbinieku atlaišanu, bet arī skaidrot situāciju uzņēmumā un, iespējams, rast citu risinājumu. „Šobrīd būtisks ir dialogs, jo tas, ka darba devējs runā par problēmām un izskaidro tās darbiniekiem, ir ļoti nozīmīgi,” uzsver R. Elce.

Ņemot vērā šā brīža ekonomisko situāciju Latvijā, VDI 2009. gada darbības prioritātes būs nereģistrētās nodarbinātības samazināšana, darba tiesisko attiecību jomas sakārtošana, kā arī turpināsies VDI aktivitātes, lai samazinātu nelaimes gadījumu skaitu darbavietās, uzsver R. Elce.

Fakts:

  • 2008. gadā par pārkāpumiem darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā VDI piemērojusi naudas sodu par kopējo summu Ls  06 494, no kā pavisam iekasēti 73%;
  • 2008. gadā VDI pavisam saņemti 4775 iesniegumi, no kuriem 4436 bija par darba likumdošanu. Par darba samaksu saņemti 2411, par darba tiesisko attiecību izbeigšanu – 652, par nodarbināšanu bez darba līguma saņemti 380 iesniegumi;
  • samazinās letālo nelaimes gadījumu skaits darbavietās – 2007. gadā notikuši 58 šādi gadījumi, bet 2008. gadā – 44 gadījumi.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI