NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. februārī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa

Dombrovska izredzes vērtē cerīgi

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Krīzes situācijā svarīgi, lai valdību vadītu cilvēks, kurš saprot gan finanses, gan ekonomiku un orientējas starptautiskajā telpā.

FOTO: Inga Kundziņa, A.F.I.

Smēlies pārliecību konsultācijās ar politiskajām partijām, Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien par jaunās valdības galvu nominēja Valdi Dombrovski. Prezidents ir pārliecināts, ka V. Dombrovskim izdosies sastādīt Ministru kabinetu un viņš gūs parlamenta atbalstu, jo vairākums politisko partiju viņam paudušas savu atbalstu.

“Es savus lēmumus balstīju uz to, kādus viedokļus pauda tieši politisko konsultāciju laikā politiskās partijas šeit, Rīgas pilī,” preses konferencē, paziņojot savu lēmumu, sacīja Valsts prezidents. “Argumentācija ir ļoti vienkārša – pirmām kārtām, Valdim Dombrovskim partiju sarunās bija vairāk partiju potenciāls atbalsts, līdz ar to mums ir iespēja [sastādīt] valdību, ko veido jauna, paplašināta koalīcija. Otrkārt, ja mēs skatāmies pēc valsts prioritātēm, tad finanšu un ekonomikas kompetence, kā arī sadarbības pieredze ar Eiropas institūcijām Valdim Dombrovskim ir labāka.”

V. Dombrovski atbalstot sešas no politiskajām partijām. Pēc prezidenta teiktā, topošajam premjeram jādod “plašas izvēles iespējas veidot savu kabinetu pēc iespējas profesionāli”.

“Ja mēs paskatāmies, kādas šobrīd ir valsts prioritātes, tad tās vispirms ir finanses, ekonomika, valsts pārvaldes pārstrukturēšana - tieši tādā kārtībā,” atgādināja V. Zatlers. Prezidents piebilda, ka patur spēkā savu ultimātu politiķiem līdz 31. martam labot Satversmi.

Savukārt premjera amatam nominētais V. Dombrovskis jau paziņojis, ka valsts budžeta izdevumi jāsamazina par 700 miljoniem latu. “Mans uzdevums nav vienot partijas ap mani, mans uzdevums ir vienot partijas ap budžeta grozījumiem,” norādīja V. Dombrovskis, kurš jau sāks gatavot priekšlikumus budžeta grozījumiem, kas esot jāpieņem līdz marta beigām.

"V. Dombrovskis: Mans uzdevums ir vienot partijas nevis ap mani, bet ap budžeta grozījumiem."

“Sarkanā līnija” budžeta grozījumiem ir pensiju samazināšana. Pārējie grozījumi esot atkarīgi no politiskās gribas. V. Dombrovskis neatbalsta lata devalvāciju, jo to nepieprasa vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu, turklāt devalvācija neatrisinās budžeta deficīta problēmu.

V. Dombrovska vadītajā valdībā varētu ietilpt viņa pārstāvētā partija Jaunais laiks, “Pilsoniskā savienība”, Tautas partija, Zaļo un zemnieku savienība un “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK. Pastāv iebildumi pret LPP/LC pārstāvja Aināra Šlesera saglabāšanu satiksmes ministra amatā. Atbalstīt V. Dombrovski solījusi arī “Sabiedrība citai politikai”, taču tās pārstāvji valdības veidošanā nepiedalīšoties.

LV.LV: Kā vērtējat Valda Dombrovska izredzes tikt apstiprinātam Saeimā un iespējas sekmīgi vadīt valdību?

Politoloģe Rasma Kārkliņa:

“Krīzes situācijā ir svarīgi, lai valdību vadītu cilvēks, kurš saprot gan finanses, gan ekonomiku un orientējas starptautiskajā telpā. Valdim Dombrovskim šādas spējas piemīt. Reizē, šķiet, viņš situācijai pieiet pragmatiski un redz, kā sakārtot budžetu.

Attiecībā uz Dombrovska apstiprināšanu Saeimā un darbu valdībā jāteic, ka diezin vai kāda partija ir ieinteresēta „šūpot laivu” un parādīt sevi tik negatīvā lomā pirms gaidāmajām vēlēšanām. Daudz izdevīgāk vecās koalīcijas partijām ir ļaut situāciju glābt kādam citam.

Cits jautājums – kādu valdību Dombrovskim izdosies sastādīt, kas būs ministri. Taču uz situāciju kopumā raugos cerīgi – ir redzams, ka Dombrovskis ir pamatīgi sagatavojies un apņēmības pilns īstenot savas ieceres.”

Politologs Andris Runcis:

“Dombrovska izredzes tikt apstiprinātam Saeimā ir salīdzinoši augstas. Visiem ir skaidrs, ka šajā krīzes situācijai Latvijai vitāli svarīga ir rīkoties spējīga valdība pēc iespējas ātrāk. Ja partijas savu ambīciju dēļ izgāztu balsojumu par Dombrovski vai bremzētu valdības darbu viņa vadībā, tās dotu ļoti sliktu vēstījumu vēlētājiem – ka valsts intereses šīm partijām ir otrā vietā.

Dombrovska spējas vadīt valdību droši vien ir līdzvērtīgas citu šī amata kandidātu spējām. Viņa iepriekšējā darba pieredze Latvijas valdībā un Eiropas Parlamentā noteikti ir ieguvums. Kopumā Dombrovska kandidatūra ir vērtējama cerīgi.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI