NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
31. maijā, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
1
1

Vīrushepatīta A rekords!

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijā patlaban ļoti strauji kāpusi saslimšana ar A hepatīta vīrusu. Kā pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle, ja aizvadītajā gadā mūsu valstī ar vīrushepatītu A bija inficējušies vien daži desmiti cilvēku, tad šī gada nepilnos piecos mēnešos saslimuši jau 80 cilvēki. Pusei no viņiem tās ir restorāna „Stella Pub” apmeklējuma sekas. Iespējams, daļa saslimušo ir restorāna apmeklētāju ģimenes locekļi.

Vīrushepatītam A raksturīgs akūts sākums. Ķermeņa temperatūra ir paaugstināta. Saslimušie sūdzas par galvassāpēm, sāpēm muskuļos, sliktu dūšu, vemšanu, sāpēm labajā paribē, caureju. Hroniskā formā slimība gan nepāriet, taču aknu iekaisums, kā sacīja profesore Rozentāle, ir pietiekami nopietns.

A hepatītu pamatoti dēvē par netīro roku slimību. Par saslimšanu var īpaši neuztraukties, ja ievēro elementāru personisko higiēnu (pirms ēšanas un pēc tualetes apmeklējuma mazgā rokas) un nemēdz ieturēt maltītes sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Protams, nekādā gadījumā nevajadzētu dzert nevārītu ūdeni, ēst nemizotus un nemazgātus augļus un termiski neapstrādātu pārtiku.

"Latvijā pašlaik nav zināms neviens gadījums, kad vīrushepatīts A būtu atvests no kādas eksotiskas valsts."

Cilvēkiem, kas vecāki par piecdesmit gadiem, pret vīrushepatītu A ir izveidojusies imunitāte. Jaunākiem tās diemžēl nav, un tā ir īpaša riska grupa. Tādēļ, lai pasargātu sevi no inficēšanās ar A hepatīta vīrusu, ir svarīgi ievērot personiskās higiēnas normas. Taču, lai būtu pilnīga drošība pret iespējamu inficēšanos, ieteicama vakcinācija, kas nodrošina imunitāti mūža garumā. Vakcinēties (protams, par maksu) iespējams ne vien Latvijas Infektoloģijas centrā (Linezera ielā 3), bet arī Vakcinācijas dienestā (Klijānu ielā 7), Veselības centrā 4 (Kr. Barona ielā 117), Diplomātiskā servisa medicīnas centrā (Elizabetes ielā 57), kā arī, protams, katrā ģimenes ārsta praksē.

Profesore Rozentāle sacīja, ka Latvijā pašlaik nav zināms neviens gadījums, kad vīrushepatīts A būtu atvests no kādas eksotiskas valsts. Turklāt pirms došanās uz tālām eksotiskām zemēm cilvēki mēdz griezties Latvijas Infektoloģijas centra Tropu un ceļotāju konsultatīvajā kabinetā, kur saņem nepieciešamos maksas pakalpojumus. Kādēļ par maksu? Jo ceļošana ir ekskluzīva lieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI