E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24612
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Valsts ģerboņa vai atribūtikas lietošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2021
Students

Labdien! Esmu iegādājies ādas vāciņus personas apliecībai. Uz tiem ir rakstīts “Latvijas Republika. Policija” un mazais papildinātais ģerbonis. Šie vāciņi acīmredzami paredzēti policijas darbinieku apliecībai. Vai es, neesot policijas darbinieks, drīkstu šādus vāciņus lietot ar personas apliecību?

A
atbild:
10. novembrī, 2021

Likuma “Par Latvijas valsts ģerboni” 10. pants noteic, ka privātpersonām ir tiesības lietot valsts ģerboni vai atribūtiku ar to, ja vien ģerboņa lietošana nemaldina par lietotāja juridisko statusu un, lietojot valsts ģerboni vai atribūtiku ar to, persona garantē pienācīgu cieņu pret valsts ģerboni.

Minētā likuma 6. pantā ir noteikts to personu loks, kuras ir tiesīgas savā darbā izmantot mazo papildināto ģerboni.

Tāpat likuma 16. panta 2. daļa noteic, ka par valsts ģerboņa lietošanas noteikumu pārkāpšanu uzskatāmas arī atkāpes no normatīvajos aktos noteiktā Latvijas valsts ģerboņa apraksta un pamatā – nesakritība ar šā likuma 1. vai 3. pielikuma attēliem, izņemot gadījumus, kad šādas atkāpes saskaņotas ar Valsts heraldikas komisiju.

Kā tas izriet no jautājuma, jūs neesat persona, kurai likuma kārtībā ir piešķirtas tiesības izmantot (lietot) mazo papildināto ģerboni. Jautājumā minēts, ka ģerbonis un uzraksti attēloti uz personas apliecības vāciņiem.

Minētajos apstākļos, jums uzrādot savu identitātes dokumentu šādos vāciņos, trešajām personām var rasties maldīgs priekšstats par to, ka jūsu identitāte varētu būt saistīta ar darbu Valsts policijā.

Kaut arī Valsts policijas darbinieku apliecība ir standartizēta (izdota, pamatojoties uz Ministru kabineta 2008. gada 19. maija noteikumiem Nr. 338 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta apliecības un žetona paraugu un dienesta apliecības un žetona izsniegšanas un nodošanas kārtību”), šādu vāciņu lietošana var tikt uzskatīta par maldinošu un jums var iestāties administratīvā atbildība saskaņā ar likuma “Par Latvijas valsts ģerboni” 13. pantu.

Iespējams, ka šādu vāciņu izgatavošana ir saistīta ar suvenīru produkcijas ražošanu un izplatīšanu, un, iespējams, ka uz vāciņiem attēlotie ģerboņi un uzraksti neatbilst iepriekšminēto tiesību normās noteiktajiem standartiem, taču, kā minēts iepriekš, jūs varat lietot šādu “suvenīru produkciju”, ja neradāt trešajām personām maldinošu priekšstatu par savas identitātes juridisko statusu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas