E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17146
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja skolēns iepriekš Latvijā nav mācījies

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2019
Egita

Labdien! Bērns pirms diviem gadiem ir atgriezies no Londonas, kur dzīvoja no trīs gadu vecuma. Latviešu valodas nebija. Latvijā bija ielikts 4. klasē – nesekmīgs, 5. klasē nesekmīgs. Psiholoģiskā trauma, jo neko nevar saprast un skolotāji nevar palīdzēt. Bērnam jūnijā paliek 13 gadu. Vai ir kādi varianti apgūt vielu mājās vai attālināti?

A
atbild:
25. jūnijā, 2019
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Pirmkārt, jāuzsver, ka bērnam, kurš sāk mācīties Latvijā, iebraucot no citas valsts, ir noteikti valsts finansēti atbalsta pasākumi, kuri jāsniedz skolai.

Ja Latvijas pamatizglītības programmā tiek uzņemts skolēns, kurš iepriekš Latvijā nav mācījies, direktora izveidotai komisijai ir jānovērtē viņa valodu prasmes, līdz šim apgūtais mācību saturs un jāuzņem viņš vecumam un vajadzībām atbilstošā klasē, ievērojot iepriekš apgūtā mācību satura pēctecību. Pēc bērna uzņemšanas skolā direktoram ar rīkojumu ir jānosaka viena līdz triju mācību gadu laikā īstenojamie valsts finansētie atbalsta pasākumi obligātās pamatizglītības ieguvei – latviešu valodas prasmes pilnveidei un mācību priekšmetu "Latviešu valoda" vai "Literatūra", vai "Latviešu valoda un literatūra", "Sociālās zinības", "Latvijas vēsture", kā arī to mācību priekšmetu apguvei, kuri atšķiras Latvijas un skolēna iepriekš apgūtajā izglītības programmā.

Šāda kārtība noteikta Ministru kabineta 13.10.2015. noteikumos Nr. 591 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās, speciālajās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi”.

Turklāt, ja skolēns ir pārcelts nākamajā klasē ar vērtējumu, kas ir zemāks par četrām ballēm, skolai obligāti jānosaka papildu mācību pasākumi mācīšanās grūtību novēršanai un pietiekamu mācību sasniegumu nodrošināšanai.

Otrkārt, šobrīd skola arī var iesaistīties ES projektā Nr. 8.3.4.0/16/I/001 “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMPuRS), lai atbalsta saņemšanai izveidotu šim skolēnam individuālu atbalsta plānu un tādējādi novērstu priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu.

Treškārt, ja vecāki vēlas, lai bērns mācās tālmācības vai neklātienes pamatizglītības programmā, tad jāizvēlas izglītības iestāde, kas tādu piedāvā. Tālmācības pamatizglītības programma licencēta Brocēnu vidusskolā, savukārt neklātienes pamatizglītības programma licencēta Rīgas 9. vakara (maiņu) vidusskolā, Jelgavas novada Neklātienes vidusskolā, Aizputes novada Neklātienes vidusskolā, Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolā un Zemītes pamatskolā.

Ceturtkārt, vecāki var iesniegt rakstisku iesniegumu par to, ka pamatizglītības pirmā posma izglītības programmas daļā paredzēto mācību saturu (līdz 6. klasei) skolēns apgūs ģimenē un viņi paši uzņemas atbildību par bērna izglītošanu. Šāds iesniegums jāpamato ar skolēna veselības stāvokli, ko apliecina ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta izsniegta izziņa, vai psiholoģiskiem iemesliem, ko apliecina psihologa atzinums. Pēc iesnieguma saņemšanas direktors ar rīkojumu noteiks, ka skolēns izglītosies ģimenē.

Šādā gadījumā ir jāpievērš uzmanība vairākiem aspektiem:

  • skolēnam obligāti jābūt reģistrētam kādā izglītības iestādē;
  • direktors skolēna izglītošanos ģimenē saskaņo ar izglītības iestādes dibinātāju;
  • ģimenē jābūt nodrošinātai mācībām nepieciešamajai mācību videi un atbalstam mācību satura apguvei;
  • izglītības iestādes vadība noteiks izglītības programmas īstenošanas kārtību un kārtību, kādā izglītības iestādes pedagogi novērtēs skolēna mācību sasniegumus mācību gada laikā.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas