DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts kontroles vadībā aizvadīta ikgadējā EUROSAI Pašvaldību revīziju darba grupas sanāksme un semināru 

Valsts kontrole ir sarīkojusi ikgadējo Eiropas Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas (EUROSAI) Pašvaldību revīziju darba grupas (WGMA) sanāksmi un sadarbībā ar Gruzijas augstāko revīzijas iestādi noorganizēts pieredzes apmaiņas seminārs, kas šoreiz veltīts revīzijām pašvaldībās par infrastruktūras projektiem.  

EUROSAI Pašvaldību revīziju darba grupas vadība Valsts kontrolei tika uzticēta šī gada maijā EUROSAI kongresā, pārņemot to no Lietuvas Augstākās revīzijas iestādes. Tas ir nozīmīgs starptautisks novērtējums mūsu darbam un tā kvalitātei. Šī darba grupa, kas sastāv no 27 dalībvalstu pārstāvjiem, ir unikāla platforma, kurā revidenti var gūt vērtīgu pieredzi un dalīties savās zināšanās revīziju darbā pašvaldībās. Starptautiskā sadarbība un pieredzes apmaiņa ar kolēģiem no citām valstīm ir būtiska, lai mācītos, apmainītos ar pieredzi, pielāgotu inovatīvus risinājumus un sniegtu sabiedrībai lielāku labumu no revīzijām. Šogad sanāksme norisinājās Gruzijā, taču plānots, ka nākamgad tā notiks Latvijā,” norāda Valsts kontroles padomes loceklis, Piektā revīzijas departamenta direktors un Pašvaldību revīzijas darba grupas vadītājs Oskars Erdmanis.  

Oktobrī aizvadītās darba grupas sanāksmes fokusā bija atskats uz iepriekšējā periodā paveikto, kā arī tika strādāts pie darba plāna 2025. gadam un nākamajām aktivitātēm. Tāpat tika prezentēts arī jaunākais EUROSAI tīklojuma žurnāls, kurā apkopotas darba grupas un tās dalībvalstu aktualitātes un labās prakses piemēri attiecībā uz revīzijām pašvaldībās.  

Savukārt seminārā augstāko revīzijas iestāžu eksperti no Bosnijas un Hercegovinas, Gruzijas,  Igaunijas, Latvijas, Polijas, Rumānijas un Serbijas dalījās pieredzē par infrastruktūras projektu revīzijām pašvaldībās – iespējām un izaicinājumiem. Valsts kontrolieris Edgars Korčagins vadīja semināra sesiju par revīziju ietekmes palielināšanu, sadarbojoties augstākajai revīzijas iestādei un pašvaldību lēmējvarai – galvenie ieguvumi un izaicinājumi. Arī Valsts kontroles valsts revidents-jurists Gints Puriņš sniedza prezentāciju par pašvaldību infrastruktūras projektu revīziju rezultātiem. 

EUROSAI Pašvaldību revīziju darba grupa ir sadarbības platforma Eiropas augstākajām revīzijas iestādēm, kuru pārziņā ir pašvaldību revidēšana. Darba grupā tiek veicināta sadarbība un labās prakses apmaiņa starp augstākajam revīzijas iestādēm. Šīs grupas darbība ir būtiska, lai nodrošinātu revidentu profesionālo attīstību un veicinātu labas pārvaldības praksi Eiropas un pašvaldību līmenī sabiedrības interesēs.  

Darba grupa izveidota 2016. gadā un tās vīzija ir radīt nozīmīgus uzlabojumus pašvaldību revīzijas sistēmās EUROSAI valstīs, savukārt misija – izveidot atvērtu platformu, lai dalītos ar labāko praksi un pieredzi pašvaldību revīzijās. Valsts kontrole ir darba grupas locekle kopš tās dibināšanas pirmsākumiem un ir aktīvi iesaistījusies dažādu aktivitāšu vadīšanā un īstenošanā. 

Latvijas Republikas Valsts kontroles starptautiskā sadarbība: 

  • vada augstāko revīzijas iestāžu starptautiskās organizācijas INTOSAI reģionālās organizācijas EUROSAI Pašvaldību revīziju darba grupu, darbojas ES dalībvalstu augstāko revīzijas iestāžu un Eiropas Revīzijas palātas sadarbības platformā – Kontaktu komitejā, kā arī darbojas kā starptautisku organizāciju revidents;  
  • nodrošina dalību un sniedz profesionālu ieguldījumu INTOSAI un EUROSAI starptautiskajās darba grupās un INTOSAI Finanšu revīzijas standartu izstrādes apakškomitejā;  
  • sniedz attīstības u.c. veida atbalstu citu valstu augstākajām revīzijas iestādēm profesionāls, augsti kvalificēts un pieredzes bagāts konsultants publiskā sektora revīziju jomā. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI