DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

21. septembrī Latvijas Televīzijā rudens sezonu uzsāk “Teātris.zip”

No 21. septembra Latvijas Televīzija (LTV) ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu atsāk skatītāju iemīļoto raidījumu un izrāžu ciklu “Teātris.zip”. Sākumā rīta izrāde mazāko skatītāju izklaidei, bet pēc tam sešus sestdienu vakarus pēc kārtas skatītāji varēs vērot izrādes pieaugušajiem, kā arī pirms tām - sarunas ar to veidotājiem. Šogad septembrī, oktobrī un novembrī, kā arī nākamā gada pirmajā pusē gaidāmi kopā 16 izrāžu demonstrējumi. Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalsts ciklam “Teātris.zip” turpināsies līdz pat 2026. gadam.

21. septembrī plkst. 09.45 LTV1 mazākos skatītājus priecēs “Teātris.zip” izrāde bērniem “B_Ž_S”, kas radīta Valmieras vasaras teātra festivālā. Teātra mājaslapā rakstītais par izrādi saglabā zināmu noslēpumainības auru: “Ceļtrīc’, sirdskāpjpamut’, pillbiks’ un dūšpapēžos ir tikai daži no fenomeniem, ar kuru novērošanu un izskaušanu nodarbojas slepenie pētnieki.” Pirms izrādes raidījumā “Teātris.zip. bērniem” par savām pieredzēm minēto parādību apkarošanā dalīsies aktieris Juris Hiršs, televīzijas raidījumu vadītāja Ketija Šēnberga, kā arī jaunieši: Rēzija Bērziņa, Ulrika Jaroša, Emīls Miķelsons un Juliuss Rickevičs.

No 28. septembra sestdienās plkst. 21.10 LTV1 – dažādas Valmieras teātra, Jaunā Rīgas teātra, Dailes teātra, Latvijas Nacionālā teātra un teātra “Kvadrifrons” izrādes.

28. septembra vakarā skatītājiem būs iespēja redzēt Valmieras teātra izrādi “Kalendārs mani sauc”. Kad iznāca aktiera, arī dramaturga un režisora Andra Kalnozola romāns “Kalendārs mani sauc”, tas sacēla īstu atzinības vētru. Stāsts par spēka mitriķi Oskaru – cilvēku ar citādu intelektuālo kapacitāti kā ierasts - kurš zina no galvas visas vārda dienas un nevilšus iegūst daudzus, citu par citu dīvainākus draugus – ir tulkots arī vairākās valodās un ieguva Literatūras gada balvu kā gada labākā debija literatūrā. Valmieras teātrī režisors Mārtiņš Eihe iestudēja šī romāna dramatizējumu, ko veica Rasa Bugavičute-Pēce. Ar Mārtiņu un Valmieras teātra direktori Evita Sniedzi-Ašeradenu pirms izrādes sarunājas Ojārs Rubenis.

5. oktobrī ēterā gaidāma traģikomiskā Jaunā Rīgas teātra izrāde “Desmit iemeslu apciemot Kauci”, kas vēsta par jauna žurnālista centieniem atšķetināt sērijveida slepkavības provinciālajā Kaucē. Par dažādām šodienas problēmām ironiskā un pat mazliet nešpetnā manierē savā lugā runā viena no zināmākajām latviešu mūsdienu dramaturģēm Justīne Kļava. Viņas lugu Jaunajā Rīgas teātrī iestudējis režisors Gatis Šmits, un viņš pirms izrādes sarunājas ar Ojāru Rubeni kopā ar savas izrādes aktieriem Baibu Broku un Andri Keišu.

12. oktobrīDailes teātra izrāde “Smiļģis”. Izrāde saņēma trīs “Spēlmaņu nakts” balvas:  “Grand Prix”, par kopdarbu izrādē balvu saņēma arī režisors Viesturs Kairišs un scenogrāfe Ieva Jurjāne, savukārt par Raiņa, jeb šai izrādē – Rainīša lomu balva tika arī aktrisei Ievai Segliņai.

Eduards Smiļģis ir Dailes teātra dibinātājs, grandioza mēroga personība, kuras dzimšanas dienā joprojām svinam Spēlmaņu nakti, un par kuru joprojām notiek karstas diskusijas, kaut kopš viņa nāves pagājuši gandrīz sešdesmit gadu. Izrādē par viņa mākslu, dzīvi un politiskajām kolīzijām ir veseli seši Smiļģi. Ar jaunāko no tiem – Kārli Arnoldu Avotu un režisoru Viesturu Kairišu pirms izrādes sarunājas Ojārs Rubenis.

19. oktobrī televīzijas ekrānos – Jaunā Rīgas teātra izrāde “Oblomovs”. Ilgi gaidītā LTV pirmizrāde Alvja Hermaņa režijā ir saņēmusi piecas “Spēlmaņu nakts” balvas. Četras stundas ilgais Ivana Gončarova opuss ir metafora gan par neiedomājamu slinkumu, gan eksistenciālu trauslumu un ietver brīnišķīgus aktierdarbus. Sarunā ar Ojāru Rubeni pirms izrādes iepaidos par to dalīsies romāna tulkotājs, dramatizējuma līdzautors un titullomas tēlotājs – aktieris Gundars Āboliņš.

26. oktobra vakarā – Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Sarkanais un melnais”, franču klasika klasiskā reālpsiholoģiskā teātrī: sarežģītais un skaudrais pieaugšanas un kaislīgas mīlestības stāsts. Tas ir Stendāla romāna dramatizējums, ko paveikuši paši franči. Ojārs Rubenis pirms izrādes tiksies ar režisoru Edmundu Freibergu un Matildes lomas tēlotāju Ievu Aniņu.

2. novembrī – teātra “Kvadrifons” izrāde “Nebiju. Nezinu. Neatceros”, kurai lugu pēc vairākām vēstures grāmatām uzrakstījis dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Tas ir latviešiem ļoti problemātiskais un arī ļoti svarīgais stāsts par 2. pasaules kara laikā nacistu SD dienējošo Viktoru Arāju, kurš organizēja latviešu komandu, kura piedalījās ebreju iznīcināšanā holokaustā. Izrāde ataino tiesas procesu, kas notiek, kad Arājs jau ir vecs un slims vīrs. Sarunā pirms izrādes piedalīsies tās dramaturgs Kārlis Vērdiņš, režisore Paula Pļavniece un vēsturnieks, Vidzemes Augstskolas asociētais profesors un vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš.

Cikls “Teātris.zip” atsāksies 2025. gada pirmajā pusē, kad sestdienās skatītāji redzēs 9 jaunus iestudējumus.

2024./2025. gada sezona ir trīspadsmitā, kopš LTV ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ieraksta un ciklā “Teātris.zip” demonstrē Latvijas teātru iestudējumus. Kopš 2012. gada rudens, kad tika svinīgi atklāta Borisa un Ināras Teterevu fonda un LTV raidījuma “Teātris.zip” sadarbība, LTV1 un LTV7 pārraidītas 266 izrādes, kuras vērojuši vairāk nekā 8 miljoni skatītāju.

Raidījuma pastāvēšanas gados visbiežāk ierakstīti un pārraidīti Latvijas Nacionālā teātra, Dailes teātra, Jaunā Rīgas teātra, Valmieras teātra, Liepājas teātra iestudējumi. Ierakstītas arī vairākas Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Leļļu teātra izrādes. “Teātra.zip” fondā ir arī neatkarīgo teātru “Kvadrifrons”, “Dirty Deal Teatro” un Ģertrūdes ielas teātra izrādes.  Plašāka informācija pieejama infografikā.

Lai padarītu teātra mākslu pieejamu plašākai auditorijai, LTV sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu izveidojusi arī “Teātris.zip” īpašo izrāžu izlasi, kurā iestudējumi pieejami neierobežotu laiku. Raidījumu cikla “Teātris.zip” arhīvu var skatīties šeit.

Raidījums “Teātris.zip” un izrāžu iestudējumu televīzijas pirmizrādes – no 28. septembra sestdienās plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv. Visas izrādes satura atskaņotājā REplay.lv un LTV “Teātris.zip” lapā pēc televīzijas pirmizrādes būs skatāmas septiņas dienas. Izrādes jau pirmajā demonstrējuma reizē būs pieejamas ar subtitriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI