DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valdība sniedz atbalstu palu radīto postījumu novēršanai Augšdaugavas novadā  

2024.gada 27. augustā  Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais rīkojuma projekts par 41 679 eiro piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” Augšdaugavas novada pašvaldībai. Finanšu līdzekļi nepieciešami, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar 2024. gada pavasara palu laika radītajiem postījumiem un to seku novēršanu. 

Lai saņemtu minēto finansējumu, Augšdaugavas novada pašvaldībai jānodrošina līdzfinansējums radīto zaudējumu novēršanai ne mazāk kā 30% apmērā, kā to nosaka Ministru kabineta noteikumi1.    

Pamatojoties uz Augšdaugavas novada pašvaldības iesniegto informāciju, 2024. gada pavasarī  pieaugošais ūdens līmenis izraisīja būtiskus postījumus vairākos ceļa posmos Augšdaugavas novadā, tai skaitā Pilskalnes, Sventes, Naujenes un Tabores pagastos. Vietām ceļu posmi kļuva grūti izbraucami vai pat pilnībā izskaloti, radot neērtības vietējiem iedzīvotājiem. 

Saskaņā ar SIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” sniegto informāciju, 2024. gada februārī un martā Latvijas dienvidaustrumos tika novērots straujš ūdens līmeņa pieaugums upēs, ko izraisīja intensīvi nokrišņi un sniega kušana. Šie apstākļi radīja plašus palus un zemāko vietu applūšanu, īpaši ietekmējot Augšdaugavas novada teritoriju. Martā un aprīlī situācija pasliktinājās, kad ūdens līmenis turpināja pieaugt, izraisot ilgstošu applūšanu un būtiskus infrastruktūras bojājumus. 

Lai novērstu plūdu laikā radītos postījumus, Augšdaugavas novada pašvaldības teritorijā kopā nepieciešami finanšu līdzekļi 59 542 eiro apmērā. Pašvaldībai nodrošinot līdzfinansējumu 30% apmērā (17 863 eiro), no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” Augšdaugavas novada pašvaldībai tiks piešķirti finanšu līdzekļi 41 679 eiro apmērā. 

1 Ministru kabineta 2018. gada 17. jūlija noteikumi Nr. 421 “Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI