DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Apstiprināts jauns Latvijas Nacionālā mākslas muzeja publisko maksas pakalpojumu cenrādis

Ministru kabinets 13. augusta sēdē izskatīja un apstiprināja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) un Kultūras ministrijas izstrādāto LNMM publisko maksas pakalpojumu cenrādi. Tajā aktualizēts muzeja sniegto pakalpojumu klāsts un cenas, papildinot cenrādi ar jauniem pakalpojumiem un svītrojot neaktuālos, kā arī papildinot atsevišķiem maksas pakalpojumiem piemērotās atlaides. Izmaiņas stāsies spēkā no š.g. 1. septembra.

Ņemot vērā, ka apmeklētāju interese par muzeja pakalpojumu piedāvājumu ir pieaugusi, muzejs ir palielinājis savu pakalpojumu klāstu. Vienlaikus pieauguši izdevumi esošo muzeja pakalpojumu sniegšanai, kā arī inflācijas ietekmē ir palielinājušās izmaksas. Iepriekšējais cenrādis bija spēkā kopš 2015.gada nogales, tādējādi bija nepieciešams sagatavot un apstiprināt jaunu cenrādi.

Līdz ar cenrādi izvērtēta un atjaunota LNMM atlaižu politika un apmeklētāju piesaistes veidi. Cenrādis ir pārstrukturēts, piemērojot vienotu atlaidi 50% apmērā no pamatcenas visām galvenajām atlaižu grupām un neietverot atsevišķas cenu pozīcijas cenrādī: izglītojamajiem, studentiem, pensionāriem, personām ar III invaliditātes grupu, personām, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss, bezdarbniekiem, Latvijas Goda ģimenes apliecības individuālajiem īpašniekiem. Tādējādi ņemts vērā pieprasījums pēc īpašām atlaidēm arī individuālajiem apmeklētājiem, kuri ir valsts atbalstītās Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas dalībnieki – Latvijas Goda ģimenes apliecības īpašnieki. Līdz šim atlaides šiem apmeklētājiem ir bijušas pieejamas tikai apmeklējumam kopā ar ģimeni.

Cenrādis katrā muzeja struktūrvienībā piedāvā izvēlēties trīs apmeklētājiem ļoti izdevīgus ģimenes biļešu veidus:

  • Ģimenes biļete I 1 pieaugušais ar 1-4 bērniem (4-8 eiro atkarībā no muzeja struktūrvienības),
  • Ģimenes biļete II 2 pieaugušie ar 1-4 bērniem (8-12 eiro atkarībā no muzeja struktūrvienības),
  • Goda ģimenes biļete - daudzbērnu ģimenei vai ģimenei, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa.

Mākslas muzeju – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas, Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja – regulārajiem apmeklētājiem īpaši izdevīga būs “Gada biļete”, kas sniedz iespēju gūt iedvesmojošu pieredzi, izglītoties un baudīt mākslas un dizaina pasauli vesela gada garumā visos mākslas muzejos kopš tās iegādes brīža. Cena pieaugušajiem – 60 eiro, savukārt vienotās atlaides grupām – 30 eiro.

Cenrādī precizētas muzeja publisko maksas pakalpojumu cenas atbilstoši to faktiskajām izmaksām, tas papildināts ar jauniem publisko maksas pakalpojumu veidiem, kā arī svītroti neaktuālie.

Muzeja cenrādī noteiktās publisko maksas pakalpojumu cenas ir samērotas ar līdzīgu pakalpojumu cenām citās iestādēs. Iegūtie finanšu līdzekļi par muzeja sniegtajiem publiskajiem maksas pakalpojumiem tiks ieguldīti muzeja sniegto publisko pakalpojumu faktisko izmaksu segšanā. Sākotnēji apstiprinātie 2024. gada plānotie budžeta ieņēmumi no muzeja maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem ir 720 000 eiro. Pēc cenrāža stāšanās spēkā muzejs plāno pašu ieņēmumu plāna pieaugumu 2024. gadā līdz 780 000 eiro, bet 2026. un 2027. gadā – līdz 800 000 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI