DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments uzsāk desmito pilnvaru termiņu

Otrdien Strasbūrā pēc 6.-9. jūnijā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām oficiāli tika izveidots jaunais Eiropas Parlaments.

Sesijas atklāšanu vadīja aizejošā Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola (EPP, Malta). Pēc muzikālas starpspēles priekšsēdētājas otrā vietniece Pīna Pičerno (S&D, Itālija) paziņoja kandidātes uz Parlamenta priekšsēdētāja amatu: Roberta Metsola (EPP, Malta) un Irene Montero (Kreiso grupa, Spānija).

Balsojums – aizklāta balsošana ar papīra biļeteniem – sākās tūlīt pēc sēdes atklāšanas. To pārrauga astoņi Eiropas Parlamenta deputāti, kas izvēlēti ar izlozes palīdzību.

Ievēlēšanai ir vajadzīgs absolūts balsu vairākums, t. i., 50 % plus viena derīga balss. Ja pirmajā balsošanas kārtā netiek ievēlēts neviens kandidāts, tos pašus vai citus kandidātus var izvirzīt otrajai kārtai ar tādiem pašiem nosacījumiem. Vajadzības gadījumā var notikt arī trešā kārta, un arī šajā gadījumā noteikumi ir tādi paši. Ja trešajā balsošanas kārtā neviens no kandidātiem netiek ievēlēts, divi kandidāti, kas trešajā kārtā ieguvuši visvairāk balsu, iekļūst ceturtajā un pēdējā balsošanas kārtā, kurā uzvar kandidāts, kas saņēmis visvairāk balsu.

Pēc ievēlēšanas jaunais priekšsēdētājs sāk darbu un var teikt atklāšanas runu.

Jaunie Eiropas Parlamenta deputāti

Eiropas Parlamenta desmitajā sasaukumā būs 720 vietas, kas ir par 15 vairāk nekā iepriekšējā pilnvaru termiņa beigās. 54 % EP deputātu ir jaunievēlēti (2019. gadā jaunievēlēto deputātu īpatsvars bija 61 %), un sieviešu īpatsvars ir 39 % (2019. gadā tas bija 40 %).

Lena Šillinga (Zaļie/EFA) no Austrijas ir jaunākā EP deputāte – 23 gadus veca, bet Leoluka Orlando (Zaļie/EFA) no Itālijas ir vecākais deputāts ‑ 77 gadi. EP deputātu vidējais vecums ir 50 gadi.

Desmitā sasaukuma sākumā ir astoņas politiskās grupas – par vienu vairāk nekā iepriekšējā sasaukumā. 33 no jaunajiem EP deputātiem ir pie frakcijām nepiederoši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI