DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldība veicinās daudzdzīvokļu māju atjaunošanu 

Rīgas enerģētikas aģentūra (REA) saņēmusi apstiprinājumu projekta “Riga Renovates” jeb “Rīga renovē” atbalsta saņemšanai no Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas ELENAS atbalsta programmas, kuru varēs izmantot ēku energoauditu un tehniskās apsekošanas atzinumu un ēku būvniecības dokumentācijas izstrādei. REA nodrošinās energoefektivitātes projektu vadību, paplašinot esošos darbības principus no pirmās konsultācijas līdz atjaunotai ēkai. 

“Rīga renovē” kopējais finansējums ir 2 460 000 eiro, kur 90 % jeb 2 214 000 eiro veido Eiropas Investīciju bankas ELENAS atbalsts. Projekta mērķis ir atjaunot 50 daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas un veicināt CO2 emisiju samazināšanu pilsētās. Projektu plānots realizēt trīs gadu laikā.  

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien, 27. jūnijā, nolēma piešķirt 246 000 eiro lielu pašvaldības līdzfinansējumu projekta realizēšanai. 

Kā ziņots, REA piesaistījusi Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas finansējumu vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā, kas dos iespēju veikt energoauditus un sagatavot tehniskās apsekošanas atzinumus.  

Saņemtais finansējums palīdzēs organizēt ēku atjaunošanas projektus lielākam ēku skaitam, paplašināt atbalstu tehniskās dokumentācijas izstrādei daudzdzīvokļu ēkām un nodrošināt plašāku informācijas pieejamību.  

Rīgā vairāk nekā puse mājokļu būvēti pirms 1945. gada, līdz ar to ēku atjaunošana ir būtiska, jo procesa laikā, tiek sakārtots to tehniskais stāvoklis un nodrošināts, ka ēkas konstrukcijas turpmāk tiks pasargātas no laikapstākļu ietekmes. Savukārt energoefektivitātes pasākumi atļauj samazināt izdevumus, kas daļēji nosedz atjaunošanas izmaksas. 

Atjaunojot ēku, iedzīvotāji iegūst: 

  • samazinās izdevumi siltumenerģijai, remontdarbiem, un nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, kas bieži kopā ar valsts atbalsta programmu nosedz nepieciešamās investīcijas; 
  • tiek pagarināts ēkas mūžs; 
  • ēka ir droša ekspluatācijā; 
  • pieaug iekštelpu komforta līmenis; 
  • ēka kļūst skaistāka, sakoptāka; 
  • pieaug nekustamā īpašuma vērtība; 
  • samazināts pelējuma risks; 
  • sakārtota ventilācija, lai nodrošinātu nepieciešamo gaisa apmaiņu u.c.

Aicinām iedzīvotājus jau šobrīd pieteikties REA konsultācijām par tālākiem soļiem ēku atjaunošanai. Pieteikties var renove.lv vai zvanot uz tālruni +37167012437. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI