DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Skolēni mācās par plastmasu un tās kaitīgo ietekmi uz vidi 

Otrdien, 9. aprīlī, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas 1. kursa skolēniem norisinājās apmācības par plastmasu un tās ietekmi uz vidi un cilvēku veselību. Apmācības vadīja biedrības “Baltijas Vides Foruma” vides ekspertes Irina Paegle un Agnese Meija-Toropova.  

Apmācību ievadā skolēni klausījās ekspertu sagatavoto prezentāciju par plastmasu, tās veidiem, ražošanu un milzīgajiem patēriņa apjomiem, no kuriem liela daļa nonāk atkritumu poligonos un apkārtējā vidē, īpaši okeānos un jūrās. Tāpat skolēni uzzināja par dažādām piedevām, ko pievieno plastmasai, lai uzlabotu tās īpašības. Interesanti un reizē biedējoši bija dzirdēt par plastmasas un tās sastāvā esošo vielu negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību, kā arī zivju un citu dzīvnieku veselību.  

Lai gan plastmasas izgudrošana un tās izmantošana ir atvieglojusi cilvēku ikdienu, bieži tā tiek izmantota neapdomīgi un nelietderīgi. Mācību mērķis bija motivēt skolēnus aizdomāties par plastmasas patēriņu ikdienā, padomāt par to, kā ikdienā tās patēriņa daudzumu varētu samazināt vai to neizmantot vispār.  

Apmācības noslēdzās ar praktisku uzdevumu – skolēniem bija nepieciešams identificēt plastmasas veidus dažādiem priekšmetiem.  

Turpmāko nedēļu skolēni divās mācību telpās atsevišķi nodalīs ikdienā radušos plastmasas atkritumus. Savāktos plastmasas atkritumus un to daudzumu pēc tam analizēs ar īpašu rīku, kurā skolēniem viens no uzdevumiem būs izvirzīt mērķus, kā samazināt radušos atkritumu daudzumu. Ieviešot jaunus paradumus, plastmasas atkritumu mērījumus veiks atkārtoti, lai varētu salīdzināt, vai ikdienā ieviestie risinājumi ir palīdzējuši samazināt patērētās plastmasas daudzumu. 

Apmācības norisinājās Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “BALTIPLAST” ietvaros. Viens no projekta partneriem ir biedrība “Baltijas Vides Forums”. Plašāk par projektu un tajā plānotajām aktivitātēm var lasīt projekta tīmekļvietnē interreg-baltic.eu/project/baltiplast/. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI