DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Pašvaldības iesniegušas vēl 28 projektus ēku energoefektivitātes uzlabošanai 

Centrālā finanšu līgumu aģentūra (CFLA) pašvaldību ēku energoefektivitātes uzlabošanai Atveseļošanas fonda (AF) projektu papildu uzsaukuma atlasē saņēmusi 28 iesniegumus. Tajos kopumā plānotas AF investīcijas 18,1 miljonu eiro apmērā. 

No AF energoefektivitātes projektu atbalstam šim papildu atlases uzsaukumam atlikuši 12,3 miljoni eiro, līdz ar to saņemtie projektu iesniegumi tiks vērtēti konkursa kārtībā.  

Projektu iesniedzēji plāno veikt energoefektivitāti paaugstinošus pasākumus dažādos publiskās objektos, piem., sporta infrastruktūrā, pirmskolas un vidusskolas ēkās, administratīvajās ēkās. Visvairāk projektu plānots īstenot Rīgā un reģionā – 12. Liela aktivitāte arī Zemgalē – 6, kā arī Vidzemē – 5. Salīdzinoši mazāks pieprasījums ieguldījumiem pašvaldību ēku energoefektivitātē šajā reizē bijis Latgalē un Kurzemē – attiecīgi 3 un 2 projektu iesniegumi.  

Kā ziņots, ar AF atbalstu pašvaldību ēkās varēs veikt dažādus uzlabojumus energoefektivitātes un siltumnoturības veicināšanai, tai skaitā veikt ēku pārbūvi; apgaismojuma, dzesēšanas, ventilācijas, siltumapgādes sistēmu izveidi vai atjaunošanu; ēkas enerģijas patēriņa vadībai nepieciešamo viedo tehnoloģiju iegādi; pieslēgumu izveidi pie centralizētās siltumapgādes sistēmas un citām darbībām.  

Plānotās projekta izmaksas šajā investīciju programmā var būt robežās no 30 000 līdz 2 000 000 eiro. No AF līdzekļiem paredzēts segt attiecināmās izmaksas granta veidā 100 % apmērā. 

Projektu iesniegumus papildu uzsaukumā CFLA pieņēma no 2023. gada 28. septembra līdz 28.decembrim, savukārt informācija par pirmajā uzsaukumā apstiprinātajiem 27 iesniegumiem publicēta cfla.gov.lv 

Atklātā projektu iesniegumu atlase organizēta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātās AF investīciju programmas 1.2.1.3.i. "Pašvaldību ēku un infrastruktūras uzlabošana, veicinot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu un uzlabojot energoefektivitāti" ietvaros. Tā izstrādāta, lai sekmētu pašvaldību ēku un infrastruktūras energoefektivitāti, tādējādi samazinot pašvaldību budžeta izdevumus turpmākai ēku uzturēšanai un apsaimniekošanai, kā arī komunālo pakalpojumu izmaksas iedzīvotājiem, kuri saņem pašvaldību sniegtos pakalpojumus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI