DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Vecāku statusa atzīšana: EP deputāti prasa bērniem vienādas tiesības visā ES

Parlaments ceturtdien atbalstīja vecāku statusa atzīšanu visā ES neatkarīgi no bērna ieņemšanas, dzimšanas vai ģimenes veida.

Ar 366 balsīm “par”, 145 “pret” un 23 “atturas”, EP deputāti atbalstīja tiesību akta projektu, kas nodrošinās, ka visām dalībvalstīm ir jāatzīst citā ES dalībvalstī noteiktais vecāka statuss. Mērķis ir nodrošināt, lai bērniem saskaņā ar dalībvalsts tiesību aktiem būtu tādas pašas tiesības attiecībā uz izglītību, veselības aprūpi, aizbildnību vai mantošanu.

Nebūs jāmaina nacionālie ģimenes tiesību akti

Runājot par vecāku statusa noteikšanu dalībvalsts līmenī, dalībvalstis joprojām varēs pašas lemt, vai, piemēram, atzīt surogātmātes, bet viņiem būs jāatzīst vecāku statuss, ko noteikusi cita ES dalībvalsts, neatkarīgi no tā, kā bērns ir ieņemts un piedzimis un kāda veida ģimenē tas dzīvo. Dalībvalstīm atsevišķos gadījumos būs iespēja arī neatzīt vecāku statusu, ja tas būs klaji nesaderīgs ar sabiedrisko kārtību. Katrs gadījums būs jāizskata individuāli, lai nodrošinātu, ka lēmums nerada diskrimināciju pret iesaistītajiem bērniem, piemēram, pret viendzimuma vecāku bērniem.

Eiropas vecāku sertifikāts

EP deputāti arī atbalstīja Eiropas vecāku sertifikāta ieviešanu, lai mazinātu birokrātiju un atvieglotu vecāku statusa atzīšanu ES mērogā. Sertifikāts neaizstās dalībvalstu attiecīgos dokumentus, bet to varēs izmantot šo dokumentu vietā. Tas būs pieejams visās ES valodās un elektroniskā formātā.

Citāts

“Nevienu bērnu nedrīkst diskriminēt tā ģimenes vai dzimšanas veida dēļ. Pašlaik bērni var juridiski zaudēt savus vecākus, ieceļojot citā dalībvalstī. Tas nav pieņemami. Ar šo balsojumu mēs esam soli tuvāk tam, lai nodrošinātu: ja jūs esat bērna vecāks vienā dalībvalstī, jūs esat vecāks arī pārējās dalībvalstīs," pēc plenārsēdes balsojuma sacīja ziņotāja Marija Manuela Leitau-Markeša (S&D, Portugāle).

Turpmākie soļi

Pēc apspriešanās ar Parlamentu ES valstu atbildīgie ministri lems par noteikumu galīgo versiju. To pieņemšanai vajadzīgs vienprātīgs balsojums.

Vispārīga informācija

Divi miljoni bērnu pašlaik var nonākt situācijā, kad viņu vecāki nav atzīti citā ES valstī. Parlaments 2017. gadā aicināja panākt adopciju pārrobežu atzīšanu un 2022. gada rezolūcijā atzinīgi novērtēja Komisijas ieceri nākt klajā ar tiesību akta priekšlikumu. Ierosinātā tiesību akta mērķis ir novērst pastāvošās juridiskās nepilnības, lai nodrošinātu, ka bērniem ir vienādas tiesības visās dalībvalstīs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI