DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ANO Drošības padomes rezolūcijas Nr. 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību” 23. gadadiena

2023. gada 31. oktobrī aprit 23 gadi, kopš vienbalsīgi tika pieņemta ANO Drošības padomes 1325. rezolūcija “Par sievietēm, mieru un drošību”. Šī bija pirmā ANO Drošības padomes rezolūcija, kas pievērš īpašu uzmanību ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai bruņotos konfliktos, kā arī uzsver sieviešu iesaisti bruņotu konfliktu risināšanā, miera veidošanas sarunās un miera uzturēšanas procesos. Latvijā Ārlietu ministrijas vadībā rezolūcijas mērķu sasniegšanai tiek īstenots Nacionālais rīcības plāns “Par sievietēm, mieru un drošību” 2020.–2025. gadam. Aizsardzības ministrija, Iekšlietu ministrija, Labklājības ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija ir līdzatbildīgās institūcijas rīcības plāna ieviešanai. Arī nevalstiskās organizācijas, īpaši biedrība “Centrs MARTA” un Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO), sniedz neatsveramu atbalstu  Latvijas rīcības plāna ieviešanā.

Plāna trīs galvenie uzdevumi ir:

  1. sabiedrības, īpaši jaunās paaudzes, izpratnes un zināšanu veicināšana par dzimumu līdztiesību un ar dzimumu saistītas vardarbības izskaušanu bruņotos konfliktos;
  2. mācības aizsardzības un iekšlietu sektoram, tostarp dzimumu līdztiesības konsultanta pozīcijas izveide;
  3. Latvijas pieredzes un zināšanu nodošana tālāk.

Šobrīd turpinās Latvijas Nacionālā rīcības plāna ieviešana. 2023. gadā no attīstības sadarbības projektiem paredzētiem līdzekļiem Ārlietu ministrija ir piešķīrusi finansējumu biedrības “Centrs MARTA” projektam “Atbalsts sieviešu aktīvismam Ukrainā: “Sievietes, miers un drošība” politikas veicināšana. Palīdzības sistēmas izveide kara noziegumos cietušajiem””, kurā tiek nodrošināta praktiska, psiholoģiska, juridiska un medicīniska palīdzība seksuālā vardarbībā cietušajiem. Ar Ārlietu ministrijas atbalstu “Centrs MARTA” īstenoja projektu arī 2022. gadā Ukrainas nacionālā rīcības plāna “Par sievietēm, mieru un drošību” aktualizēšanai kara apstākļu kontekstā. Projekta laikā pārskatītais plāns tika apstiprināts Ukrainas valdībā. Tāpat 2022. gada rudenī Ārlietu ministrija un Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) kopīgi organizēja īpašu mentoringa programmu jaunajām profesionālēm, savukārt kopīgi ar LATO, Klingendāles institūtu un Vācijas vēstniecību Latvijā tika īstenots sarunu vešanas mācību seminārs drošības un ārlietu jomā strādājošām sievietēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI