DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Spriedīs par cilvēkkapitāla attīstības veicināšanu kā tautsaimniecības izaugsmes pamatu

Lai diskutētu par iespējām veicināt ieguldījumus Latvijas cilvēkkapitālā un paātrināt tautsaimniecības izaugsmi, trešdien, 1.novembrī, Saeimā notiks starptautiska konference “Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats”.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Ievadvārdus teiks arī Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (AmCham) valdes priekšsēdētājs, SIA “Mikrotīkls” valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs (John Tully) un AmCham viceprezidents, AS “BluOr” aktīvu pārvaldīšanas direktors Pauls Miklaševičs. Savukārt Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs konferences ievadā prezentēs cilvēkkapitālu kā tautsaimniecības attīstības stūrakmeni.

“Cilvēkkapitāls ir tas, kas veido jebkuras valsts ekonomisko izaugsmi un sabiedrības labklājību. Ja valsts investē cilvēkkapitālā veselības, izglītības, zinātnes, sociālajā jomā, tā būtībā investē produktivitātē, inovācijās, vienlīdzībā, kā arī iedzīvotāju labbūtībā. Tieši tas ir noteicošais faktors, kas veicina valsts ekonomisko izaugsmi un sabiedrības labklājību,” uzsver S.Ābrama.

Konferencei plānoti divi tematiskie bloki un ekspertu diskusijas. Pirmajā tematiskajā blokā konferences dalībnieki spriedīs par to, kā ieguldījumi veselībā ietekmē tautsaimniecības attīstību. Klātesošos uzrunās Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis. Savukārt Slovēnijas Ministru prezidenta Veselības aprūpes stratēģiskās padomes loceklis Janezs Poklukars (Janez Poklukar) iepazīstinās ar Slovēnijas pieredzi ceļā uz ilgtspējīgiem ieguldījumiem veselības aprūpes sistēmā. Tai sekos ekspertu diskusija.

Konferences otrajā tematiskajā blokā diskutēs par to, kā situācija nodarbinātības jomā ietekmē vispārējo tautsaimniecības attīstību. Tajā klātesošos uzrunās ekonomikas ministrs Viktors Valainis un AmCham viceprezidente, Rīgas Juridiskās augstskolas direktore Ieva Rācenāja. Uzņēmuma “Ernst & Young” Nodokļu konsultāciju nodaļas partnere Latvijā Ilona Butāne un Nodokļu konsultāciju nodaļas vecākais projektu vadītājs Latvijā Sergejs Batjuškovs prezentācijā runās par darbaspēka migrācijas riskiem un iespējām. Arī šajā tematiskajā blokā plānota ekspertu diskusija.

Starptautisko konferenci “Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats” organizē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sadarbībā ar Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā.

Konference 1.novembrī sāksies pulksten 10.00 Saeimas Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, un ikviens tai varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv un parlamenta Facebook kontā.

Programma (LV)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI