DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Notiks konference “Investīcija bērnos šodien – labklājīga sabiedrība nākotnē!”

Pirmdien, 23. oktobrī, Saeimā notiks Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, Labklājības ministrijas un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas kopīgi organizēta konference “Investīcija bērnos šodien – labklājīga sabiedrība nākotnē”. Tās mērķis uzrunāt deputātus, institūciju pārstāvjus un sadarbības partnerus par Latvijā uzsākto bērnu aizsardzības sistēmas pilnveidi un iepazīstināt ar Islandes pieredzi, kurā veiksmīgi bērnu labbūtības reforma veikta pēdējo piecu gadu laikā.

Šobrīd Latvijā aktīvi norisinās darbs pie bērnu, ģimenes un speciālistu atbalsta sistēmas pilnveides, kuras ietvaros iecerēts mainīt akcentus no uzraugošas iestādes uz bērniem, pusaudžiem, jauniešiem, ģimenēm un speciālistiem atbalstu sniedzošu, izglītojošu, konsultējošu, koordinējošu starpinstitūciju un profesionāļu sadarbības centru. Plānots mainīt ne tikai Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nosaukumu uz Bērnu aizsardzības centru, pilnveidot bērnu tiesību aizsardzības speciālistu profesionālo pilnveidi, bet aktualizēt arī tās vīziju, misiju, vērtības un kompetenci, tajā skaitā veicot grozījumus ārējos normatīvajos aktos.

“No nākamā gada visa bērnu aizsardzības sistēma būs pārredzama vienkopus. Valdība jau ir akceptējusi Labklājības ministrijas plānotās izmaiņas šajā ziņā. Tās paredz strikti nodalīt uzraudzības un kontroles funkciju un ievērojami stiprināt bērnu aizsardzības atbalsta bloku, pārredzot bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus, kas līdz šim netika nodrošināts,” uzsver viens no konferences dalībniekiem, labklājības ministrs Uldis Augulis.   

“Katram bērnam ir savs stāsts, mums pieaugušajiem ir svarīgi to sadzirdēt. Kad bērna centieni pateikt, ka ir grūti, smagi, vajadzīgs atbalsts tiek palaisti garām, bērna vajadzības spoguļojas rīcībā, kas mums, pieaugušajiem, var šķist apgrūtinoša vai traucējoša. Tā var būt agresīva, apdraudoša, izaicinoša. Šāda uzvedība ir sekas neapmierinātām bērna vajadzībām, traumatiskai pieredzei. Mums, pieaugušajiem, jāspēj saprast  cēlonis, kas ir tas, kas ir sāpinājis bērnu. Bērnu aizsardzības centrs, lai gan cēlies no iestādes ar ilgu pieredzi jomā, būs atšķirīgs savā pieejā. Tas būs spēcīgs virzītājs sadarbībai starp jomas speciālistiem, centrs veidos labās prakses un pieredzes krātuvi, kur smelties iespējas, kad šķiet, ka to vairs, iespējams, nemaz nav. Lai stiprinātu bērnus, mums pašiem jābūt stipriem. Centra mērķis ir aktīvi iesaistīties, atbalstīt un stiprināt tos, kuri ikdienā stiprina bērnus,” skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Gunita Kovaļevska.

Konferencē piedalīsies un ar pieredzi dalīsies Islandes izglītības un bērnu lietu ministrs Ausmundurs Einars Dadasons, jo Islande pēdējo piecu gadu laikā ir īstenojusi vērienīgu un arī starptautiski atzinīgi novērtētu bērnu aizsardzības sistēmas reformu.

Konferencē ar ziņojumiem uzstāsies psihoterapeits Artūrs Miksons, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas vadītāja Arta Bārzdiņa, nodibinājuma “Iespējamā misija” pirmsskolas izglītības programmas vadītāja Dina Jaunzeme, nodibinājuma “Centrs Dardedze” komunikācijas vadītāja Anda Avena un biedrības “Resilience centrs” pārstāvis Kārlis Mednieks un  jaunieši. Lektoru prezentāciju tēmas ir unikālas un iezīmē būtiskus viņu darba pieredzē balstītus atbalsta sistēmas aspektus, kas mijiedarbojoties veidos daudzpusīgu konferences saturu.

Lai varētu sasniegt pēc iespējas plašāku dalībnieku loku, ikviens interesents konferenci varēs vērot tiešraidē Saeimas tīmekļa vietnē www.saeima.lv un Facebook kontā, kā arī Labklājības ministrijas Facebook kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI