DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas komisija vērtēs priekšlikumus lojalitātes pienākumam valsts pārvaldē nodarbinātajiem

Lai turpinātu darbu pie otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem likumprojektam, kas paredz pienākumu valsts pārvaldē nodarbinātajiem būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti sanāks uz sēdi trešdien, 11.oktobrī. 

“Likumprojekts komisijas darbakārtībā ir kopš pavasara, un šajā laikā, lai varētu pieņemt izsvērtus un pārdomātus lēmumus, esam arī guvuši ieskatu citu Eiropas valstu tiesiskajā regulējumā lojalitātes jautājumā un iepazinušies ar līdzšinējo pārkāpumu statistiku Latvijā,” pirms komisijas sēdes atzīmē Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs un informē, ka likumprojekta otrajam lasījumam ir saņemti 16 priekšlikumi. 

Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumus rosinājusi Saeimas Nacionālās drošības komisija, ņemot vērā 13165 pilsoņu parakstīto un Saeimai iesniegto kolektīvo iesniegumu “Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām”. 

Paredzēts, ka valsts pārvaldē nodarbinātajiem būs aizliegts paust publisku viedokli vai veikt darbības, kas vērstas pret demokrātiskas valsts teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu. Vienlaikus to paredzēts neattiecināt uz gadījumiem, kad persona pauž kritisku, ironisku vai sarkastisku viedokli par valsts institūcijām un amatpersonām un citām situācijām, kas nerada pamatu uzskatīt personu par nelojālu Latvijas Republikai un tās Satversmei, teikts likumprojekta anotācijā. 

Likumprojekta iesniedzēji, kā arī Saeimas Juridiskais birojs iepriekš akcentēja, ka jau patlaban vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei. Grozījums vienādos attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, pauž grozījumu autori. 

Rītdienas komisijas sēdē aicināti piedalīties  Valsts drošības dienesta, Valsts kancelejas, Tieslietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Labklājības ministrijas, Tiesībsarga biroja, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji. 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde trešdien, 11.oktobrī, sāksies pulksten 10.00, un tā notiks 308.telpā Jēkaba ielā 16.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI