DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu nodrošināšanai pašvaldībās piešķirs ES fondu finansējumu

2023.gada 10.oktobrī Ministru kabinetā apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto noteikumu projektu* par atbalsta sniegšanu pašvaldībām privātā pirmsskolas izglītības pakalpojuma un bērnu uzraudzības (jeb auklīšu) pakalpojuma iegādei, lai veicinātu darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanu un vienlīdzīgas iespējas visām ģimenēm. 

“Jaunā iniciatīva1 kalpos ne tikai pašvaldību budžeta izdevumu mazināšanai, bet arī būs drošs atbalsts jaunajām ģimenēm, kam būtiski saskaņot savu darba un ģimenes dzīvi, kas ir iespējams, ja vecāku dzīvesvietas tuvumā ir pieejams kvalitatīvs bērnu aprūpes pakalpojums", uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. 

Kopējais pieejamais finansējums ir 19 140 000 eiro, t.sk. Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) finansējums 16 269 000 eiro un pašvaldību finansējums vismaz 2 871 000 eiro (minimālais līdzfinansējums pašvaldībām ir 15%, izņemot Rīgas plānošanas reģiona pašvaldības, kuru līdzfinansējums ir vismaz 25%). 

Atbalstu varēs saņemt pašvaldības, kurās ir bērni rindā uz vietu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs. Projektu iesniegumu atlasē paredzēts izmantot aktuālākos datus par rindu uz šī gada 1. oktobri. 

Lai nodrošinātu atbalstu pēc iespējas vairāk ģimenēm un sniegtu pakalpojumus iespējami vairāk bērniem, atbalsta nosacījumi paredz maksimālās projekta ESF+ izmaksas uz vienu bērnu mēnesī (364 eiro), kā arī to, ka pakalpojums vienam bērnam būs pieejams ne ilgāk kā trīs gadus. Tādējādi plānots, ka kopumā atbalstu varēs saņemt vismaz 1239 bērni. 

Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu sniedzējus pašvaldības izvēlēsies normatīvajos aktos publisko iepirkumu jomā paredzētajā kārtībā. Izvēlētajiem pakalpojumu sniedzējiem ir jābūt reģistrētiem Izglītības iestāžu reģistrā vai Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā. 

Nodrošinot privātos pirmsskolas izglītības pakalpojumus, atbalsts paredzēts to sniegšanai nepieciešamajam atalgojumam, mācību līdzekļiem un materiāliem, sakaru, komunālajiem un informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem, remontdarbiem un iestāžu uzturēšanas pakalpojumiem, īrei un nomai mācību telpu nodrošināšanai, dažādām precēm, inventāram un citām izmaksām saskaņā ar noslēdzamajiem pakalpojumu līgumiem. Auklīšu jeb bērnu uzraudzības pakalpojumu nodrošināšanai atbalsts paredzēts  atalgojumam, mācību līdzekļiem un materiāliem. 

Projektu atlasē priekšroka tiks dota projektiem, kuros pakalpojumu nodrošināšanai tiks plānots mazāks ESF+ finansējums uz vienu bērnu mēnesī, bērnu pieskatīšanas pakalpojumi vismaz 1-3 gadus tiks sniegti iespējami vairāk bērniem, kā arī tiks paredzētas priekšrocības pirmsskolas vecuma bērniem no sociāli un ekonomiski mazaizsargātajām personu grupām. 

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra kā Eiropas Savienības (ES) fondu sadarbības iestāde projektu iesniegumu atlasi plāno izsludināt š.g. novembrī. Lūdzam sekot līdzi aktuālajai informācijai par projektu atlasēm Centrālās finanšu un līgumu aģentūras tīmekļvietnē: https://www.cfla.gov.lv/lv/2021-2027-projektu-atlases.  

1 Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.6. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto cilvēku, tostarp vistrūcīgāko un bērnu, sociālo integrāciju” 4.3.6.6. pasākumu “Bērnu pieskatīšanas pakalpojumi” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI