DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti pieņem noteikumus, kas pasargās patērētājus no pārmērīgām parādsaistībām

Parlaments otrdien galīgajā lasījumā pieņēma noteikumus, kas aizsargās patērētājus no kredītkaršu parādiem, overdraftiem un nepiemērotiem aizņēmumiem.

Ar jauno direktīvu, par kuru Parlaments 2022. gada decembrī jau vienojies ar Padomi, ES centīsies panākt kredītu tirgus vienmērīgu darbību, vienlaikus nodrošinot augstāku aizsardzību patērētājiem. Tiesību akts attieksies uz kredītlīgumiem līdz 100 000 eiro. Eiropas Parlaments to pieņēma ar 608 balsīm par, 8 balsīm pret un 15 atturoties.

Kredītspējas novērtējums

Dalībvalstīm būs jāprasa kreditoram pirms kredītlīguma slēgšanas veikt rūpīgu patērētāja kredītspējas novērtējumu — paša patērētāja interesēs un lai novērstu bezatbildīgu kreditēšanas praksi un pārmērīgas parādsaistības.

EP deputāti panāca īpašus aizsardzības pasākumus, lai kredītu varētu saņemt arī personas, kuras pārcietušas vēzi. Saskaņā ar īpašo noteikumu, pēc zināma laika bijušajiem vēža pacientiem būs tiesības uz "slimības vēstures dzēšanu", lai tas neietekmētu apdrošināšanas likmes.

Patērētāju aizsardzība

Ārpusbanku kreditoriem un kredītu starpniekiem (izņemot mikrouzņēmumus un mazos/ vidējos uzņēmumus) būs jāsaņem īpašas tirgus atļaujas un jāreģistrējas, kā arī tie tiks pakļauti īpašai uzraudzībai, ko veiks neatkarīgas dalībvalstu iestādes.

Kredītu reklāmā būs jābūt pamanāmam brīdinājumam, ka naudas aizņemšanās rada izmaksas. EP deputātiem arī izdevās panākt, piemēram, komisijas u.c. izmaksu ierobežojumus, lai novērstu ļaunprātīgu izmantošanu un nodrošinātu, ka no patērētājiem neiekasē pārmērīgas procentu likmes, gada likmes, aizdevuma izsniegšanas maksas vai kredīta kopējās izmaksas.

Tā kā overdrafts un pārtēriņa kredīts kļūst arvien populārāki un dārgāki, arī šie finanšu produkti tiks regulēti, lai palielinātu patērētāju aizsardzību un novērstu pārmērīgu parādsaistību rašanos.

Atteikuma tiesības un pirmstermiņa atmaksa

Dalībvalstīm būs jānodrošina, ka patērētājiem ir tiesības 14 dienu laikā bez paskaidrojuma atteikties no kredītlīguma. Patērētājiem būs tiesības veikt pirmstermiņa atmaksu un samazināt kredīta kopējās izmaksas.

Ziņotāja Katežina Konečna (The Left, Čehija) teica: "Jaunā patēriņa kredītu direktīva nodrošinās ievērojamu aizsardzību cilvēkiem, kas ņem kredītus. Par lielāko panākumu mēs uzskatām vēzi pārcietušo cilvēku tiesības uz slimības vēstures “dzēšanu". Apdrošināšanas nosacījumos vairs nedrīkstēs diskriminēt cilvēkus, kas izveseļojušies no vēža un piesakās uz aizdevumu, kam vajadzīga apdrošināšana. Mēs arī panācām arī to, ka reklāmdevēji skaidri brīdinās patērētājus par to, ka aizdevumiem ir izmaksas. Tāpat tiks aizliegti reklāmas veidi, kas nodara lielāko kaitējumu".

Turpmākie pasākumi

Direktīva stāsies spēkā 20. dienā pēc tās publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī. Pēc tam dalībvalstīm būs 2 gadi, lai pieņemtu vajadzīgos tiesību aktus un administratīvos noteikumus, un 3 gadi, lai tos piemērotu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI