DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta pienākumu valsts pārvaldē nodarbinātajiem būt lojāliem Latvijas valstij

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 30.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz pienākumu valsts pārvaldē nodarbinātajiem būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei. 

Likuma grozījumus rosinājusi Saeimas Nacionālās drošības komisija, ņemot vērā 13165 pilsoņu parakstīto un Saeimai iesniegto kolektīvo iesniegumu “Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām”. 

Iepriekš Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava pauda, ka “demokrātijām ir jāspēj aizsargāt savu valsti, Satversmi un tās pilsoņus pret ārēju un iekšēju apdraudējumu. Lai to paveiktu, valsts un pašvaldību iestādēs nevar strādāt personas, kuras ir nelojālas Latvijai un tās Satversmei”. Ar iecerētajiem grozījumiem būs liegts valsts un pašvaldību iestādēs strādāt personām, kuru darbība ir vērsta, lai, piemēram, Krievijas interesēs grautu Ukrainas teritoriālo vienotību, atzīmēja J.Dombrava. 

Paredzēts, ka valsts pārvaldē nodarbinātajiem būs aizliegts paust publisku viedokli vai veikt darbības, kas vērstas pret demokrātiskas valsts teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu. 

Iecerētais grozījums neattieksies uz gadījumiem, kad persona pauž kritisku, ironisku vai sarkastisku viedokli par valsts institūcijām un amatpersonām, uz viedokli, kas nav pausts publiski, kā arī uz citām situācijām, kad valsts pārvaldē nodarbinātajam varētu pārmest zināmu diskrētuma trūkumu, bet tas nerada pamatu uzskatīt personu par nelojālu Latvijas Republikai un tās Satversmei, teikts likumprojekta anotācijā. 

Likumprojekta iesniedzēji, kā arī Saeimas Juridiskais birojs akcentē, ka jau patlaban vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei. Grozījums vienādos attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, pauž grozījumu autori. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimā jāpieņem trīs lasījumos, un pirmajā lasījumā tos lūgsim izskatīt 1.jūnija Saeimas sēdē, informē par likumprojekta virzību parlamentā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI