DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties elektroniski vienotajā rekrutēšanas platformā “klustikaravirs.lv”

Līdz 15. maijam Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem ir aicināti brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam, izmantojot elektronisko vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv.

Lai sāktu aizpildīt pieteikuma anketu valsts aizsardzības dienestam, kandidātam vispirms ir nepieciešams autentificēties, izmantojot kādu no vienotajā pieteikšanās modulī piedāvātajiem veidiem, piemēram, ar eID karti un eParaksts mobile vai caur savu internetbanku.

Tāpat ikviens Latvijas pilsonis, kurš vēlas iesaistīties valsts aizsardzībā, vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv atradīs informāciju par visiem Nacionālajos bruņotajos spēkos pieejamajiem dienesta veidiem. Šobrīd valsts aizsardzībā var iesaistīties, izvēloties valsts aizsardzības dienestu, profesionālo dienestu, vai dienestu Zemessardzē. Tāpat platformā ir iespējams uzzināt par rezervistu militāro apmācību, studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kā arī studējošo speciālo militāro apmācību.

Jau ziņots, ka 5. aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones, sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI