DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes

Valsts prezidenta Egila Levita uzruna, tiekoties ar Lielās Talkas koordinatoriem un atbalstītājiem Rīgas pilī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts prezidents tiekas ar Lielā Talkas koordinatoriem un atbalstītājiem

Valsts prezidents Egils Levits kā Lielās Talkas patrons šodien Rīgas pilī tikās ar projekta koordinatoriem un atbalstītājiem. “Mēs Latvijā izvēlamies būt aktīva pasaules daļa, rīcības cilvēki, kas ir gatavi gan cīnīties ar piesārņojuma sekām, gan mainīt ieradumus, lai padarītu Latviju brīvu no sārņiem un ar veselīgu, skaistu vidi saviem iedzīvotājiem,” teica Valsts prezidents, aicinot ikvienu 22. aprīlī piedalīties Lielajā Talkā.

Augsti godātie Lielās Talkas koordinatori no visas Latvijas!

Vita Jaunzeme un rīkotāju komanda!

Diplomātiskā korpusa pārstāvji!

Dāmas un kungi!

Šajās dienās iestājas astronomiskais pavasaris, un mums Latvijā tas nozīmē ne tikai to, ka dienas kļūst arvien gaišākas un siltākas, bet arī tuvojas ikgadējā Lielā Talka. Un mēs katrs meklējam veidu, kur pielikt savu roku, lai Latvija kļūtu tīrāka, skaistāka, zaļāka.

Lielā Talka ir stabili ienākusi mūsu ikdienā kā ikgadējs pavasara notikums. Mēs sakopjam savu zemi, tādā veidā arī sakārtojot sevi, sagatavojot augsni un iedvesmojot sevi darāmajam visa gada garumā. Ar moto “Zaļa Latvija = Zaļa pasaule”, 16. gadu pēc kārtas notiks Lielā Talka. Šogad 22. aprīlī.

Mums šajā pasaulē var būt katram savs viedoklis par kādu jautājumu, bet daba ir tā, kas mūs visus vieno, neatkarīgi no mūsu piederības kādai valstij vai kādai viedokļu grupai. Ūdens savieno visu pasauli, gaisa straumes virzās no vienas debespuses uz otru, nejautājot par valstu robežām.

Tas nozīmē, ka zaļa Latvija var iespaidot arvien zaļāku pasaules tapšanu, un citu valstu iedzīvotāju centieni attīrīt savu zemi vai to nedarīt, var iespaidot Latvijas nākotni. Bet, protams, to, ko Latvija dara, tas iespaido arī citas valstis.

Mēs Latvijā izvēlamies būt aktīva pasaules daļa, rīcības cilvēki, kas ir gatavi gan cīnīties ar piesārņojuma sekām, gan mainīt ieradumus, lai padarītu Latviju brīvu no sārņiem un ar veselīgu, skaistu vidi saviem iedzīvotājiem.

Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts aktīvi iesaistās arī kopējos dalībvalstu centienos, kas vērsti uz klimata neitralitāti. Tā nav kāda iegriba, bet tā ir rīcības nepieciešamība, ko mēs esam dabai parādā. Arī visa mūsu sadzīve un ekonomiskā darbība arvien vairāk jābalsta jaunā domāšanā, atjaunīgos resursos, viedā aprites ekonomikā.

Līdz ar to novērtēju, ka Lielā Talka ne tikai rosina uz kopīgu rīcību, bet arī mudina domāt un meklēt atbildes uz lielajiem zaļākas nākotnes jautājumiem. It sevišķi rosina jauniešus iesaistīties zaļākas dzīves popularizēšanā un dzīvošanā.

Esmu pateicīgs katram pašvaldību koordinatoram par jūsu ieguldītajām darba stundām, lai tik daudzās vietās Latvijā – un tās ir vairāk nekā 1000 – palīdzētu cilvēkiem talkās piedalīties, sakārtot atkritumu aizvešanu un izdarīt visus tos mazos un lielos darbos, ko ikdienā nemanām.

Jūsu piemērs un katra talkotāja piemērs iedvesmo Latviju un arī ārpus Latvijas. Kā redzam no faktiem, Lielā Talka ir saņēmusi nu jau trešo Pasaules Talkas kustības balvu par augstāko dalībnieku īpatsvaru, raugoties pēc valsts iedzīvotāju skaita. Tā tiešām ir kļuvusi par mūsu nacionālo tradīciju. No Latvijas ir mācījušies dažādu kontinentu talkotāji, Lielā Talka ir sniegusi savas zināšanas un pieredzi par organizatoriskiem un saturiskiem jautājumiem visiem tiem, kuri piedalās šajās talkās un kas to ir vēlējušies.

Jāatzīmē, ka 2015. gadā, kad Pasaules talkas kongress notika Latvijā, pirms vēl tika pieņemti pasaules un Eiropas Savienības līmeņa politiskie dokumenti, tika pieņemta nevalstiska apņemšanās – ne tikai par tīras, bet arī par zaļākas pasaules veidošanu, par iešanu uz klimata neitralitāti. 

Tāpēc Lielās Talkas šī gada moto šķiet mums pašsaprotams un jaunus uzdevumus izvirzošs. Zaļa Latvija vienlaicīgi ir zaļas pasaules sastāvdaļa. Un zaļa pasaule ir daļa no zaļās Latvijas.

Man ir liels prieks, ka arī diplomāti, kas strādā šeit Latvijā, ar atsaucību piedalās Lielās Talkas darbos, tādējādi akcentējot domu, ka tas ir mūsu visu, visas pasaules uzdevums, ko mēs šeit lokāli veicam Latvijā.

Man jāsaka, ka Krievijas pastāvīgie uzbrukumi Ukrainai ir radījuši plašu starptautisku kustību Ukrainas atbalstam, tajā skaitā stingru Eiropas Savienības reakciju. Taču pēc šī kara būs nepieciešama Ukrainas atjaunošana, tai skaitā arī piesārņojuma likvidēšana, ko ir izraisījis šis karš.

Esmu jau daudzkārt izteicis pateicību Latvijas cilvēkiem par nesavtīgo atbalstu Ukrainai. Es domāju, ka arī tad, kad šis karš būs beidzies un būs jāpalīdz attīrīt Ukrainas zemi no šiem piesārņojumiem, mēs būsim tur pirmajās rindās.

Dārgie koordinatori!

Jūs veicat ne tikai Latvijas “zaļināšanas” darbu, bet jūs esat arī nozīmīga nevalstiska, sociāla kustība. Jo ir ārkārtīgi svarīgi, ka pastāv iespējas jebkuram cilvēkam – vienalga, ko viņš dara savā ikdienā – piedalīties kopēju uzdevumu veikšanā. Un šī ir vienreizēja iespēja, ko mēs katrs varam darīt un ko ļoti liela daļa mūsu sabiedrības arī izmantos.

Tiksimies Lielajā Talkā 22. aprīlī!

Paldies!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI