DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Lai pilnveidotu un attīstītu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, paredzēti grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinetā (MK) apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā”. Lai nodrošinātu “Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā 2021.-2028.gadam” paredzēto pasākumu veiksmīgu ieviešanu, likumprojektā  noteikta reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru izveidošanas kārtība, funkcijas un precizēta kārtība, kādā atkritumu apsaimniekošanas reģionā ietilpstošās pašvaldības izstrādā reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu.  

Likumprojekts paredz nostiprināt ražotāju paplašinātās atbildības principu attiecībā uz riepām. Lai nodrošinātu nolietotu riepu apsaimniekošanu un mazinātu ikgadēji nolietotu riepu uzkrājuma pieaugumu, likumprojektā noteiktas prasības riepu ražotājam nodrošināt attiecīgo atkritumu pieņemšanu, savākšanu, apstrādi un pārstrādi, kā arī pienākums segt šo darbību izmaksas un sabiedrības informēšanas pasākumu izmaksas. No jauna tiek noteikta ražotāju paplašinātās atbildības principa piemērošana tekstilizstrādājumiem (apģērbs, apavi un mājas tekstils). 

Paredzēts, ka mazumtirgotāji, kas savā komercdarbības veikšanas vietā rada vismaz divdesmit tonnas izlietotā iepakojuma mēnesī, savas komercdarbības veikšanas vietā radīto izlietoto iepakojumu var nodot pārstrādes veicējam. Šajā gadījumā atkritumu radītāji pirms izlietotā iepakojuma nodošanas pārstrādei ar preču piegādes procesa nodrošināšanai izmantotajiem transportlīdzekļiem var veikt to transportēšanu uz kopīgu attiecīgā atkritumu radītāja izmantotu preču piegādes nodrošināšanas un izlietotā iepakojuma savākšanas vietu, nesaņemot nepieciešamo atkritumu apsaimniekošanas atļauju. 

Likumā paredzēts nostiprināt nosacījumu, ka atkritumu dedzināšana ir atļauta tikai speciālās sadedzināšanas vai līdzsadedzināšanas iekārtās, kas ir saņēmušas piesārņojošas darbības atļauju, lai turpmāk sadzīves atkritumi netiku dedzināti mājsaimniecībās, radot smakas un gaisa piesārņojumu ar sadzīves atkritumu nepilnīgas sadegšanas rezultātā radītiem ķīmisko vielu savienojumiem, kas var būt bīstami dzīvībai un veselībai.  

Lai turpmāk nevarētu sludinājumu portālos un mājaslapās piedāvāt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus bez atbilstošas atļaujas, tādējādi radot riskus apkārtējai vides stāvokļa pasliktināšanai, likumprojektā paredzēts noteikt prasības komercdarbības ar atkritumiem reklamēšanai. Vienlaikus noteiktas tiesības Valsts vides dienesta  darbiniekiem veikt kontrolpirkumus. Administratīvā sloga mazināšanai atceltas licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai, paredzot, ka minētās darbības strādās atbilstoši izsniegtajai A vai B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujai.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI