DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

“Autorskolas” noslēguma pasākumu 8. septembrī varēs vērot arī tiešraidē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Autortiesību un blakustiesību apguves veicināšanas projekta “Autorskola” noslēguma pasākums Nacionālajā Mākslu vidusskolā notiks ceturtdien, 8. septembrī, plkst. 12.00. To ikviens interesents varēs skatīties arī tiešraidē – Kultūras ministrijas tīmekļvietnē www.km.gov.lv.

Klātesot kultūras ministram Naurim Puntulim un projekta partneriem – Latvijas Izpildītāju un producentu apvienībai (LaIPA) un Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūrai/Latvijas Autoru apvienībai (AKKA/LAA) – auditorijai būs iespēja uzzināt vairāk par “Autorskolā” paveikto un projekta nākotnes iecerēm. Pasākumā tiks apbalvoti arī “Autorskolas” radošo mākslas darbu konkursa uzvarētāji. Bet pasākuma viesus un, protams, arī tiešraides skatītājus ar savu priekšnesumu priecēs grupa “Sudden Lights.”

“Izpratne par intelektuālā īpašuma aizsardzību ir būtiska kā bērniem un jauniešiem, tā viņu vecākiem un pedagogiem. Lai gan ikdienā tiešā veidā šī tēma lielākoties skar autorus, izpildītājus un nozares profesionāļus, nav noslēpums, ka tieši skolās aug mūsu jaunrade un nākotnes spožākie talanti. Arī tiešsaistē plaši pieejamās iespējas maldīgi ļauj domāt, ka virtuālais saturs pieejams ikvienam, jebkāda veida izmantošanai. Tādēļ ir svarīgi laikus izprast, kā citu darbus izmantot atbildīgi, nekaitējot ne sev, ne autoriem,” par tēmas aktualitāti stāsta kultūras ministrs Nauris Puntulis, vienlaikus norādot, ka “Autorskolas” mājaslapa www.autorskola.lv, kas tapusi, sadarbojoties projekta partneriem, arī turpmāk kalpos kā noderīgs resurss skolu pedagogiem un jauniešiem.

Par tālāko “Autorskolas” projekta attīstību ir pārliecināta arī LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa, sakot, ka pašlaik padarītais ir tikai sākums regulāram izglītojošam darbam arī nākotnē: “Pašlaik esam bērnu un jauniešu izglītības procesa sākumā – mēs, projekta partneri, ar “Autorskolas” palīdzību esam radījuši informācijas bāzi un skaidri sapratuši pašreizējo situāciju ar intelektuālā īpašuma tiesību izpratni jauniešu vidū,” norāda Liena Edvardsa. “Un varu droši teikt: “Autorskola” nav atsevišķs projekts, kas noslēdzas, beidzoties EUIPO piešķirtajam finansējumam , bet gan process, kas turpināsies tālāk, izglītojot un skaidrojot jauniešiem un visai sabiedrībai autortiesību un blakustiesību jautājumus.”

Projekta realizācijas gaitā tika izsludināts radošo darbu konkurss skolu jauniešiem par “Autorskolas” tēmu. Konkursā iesūtītie darbi apliecina daudzveidīgo bērnu un jauniešu izpratni par autortiesībām un blakustiesībām: “Iesniegto darbu autori atzinuši, ka “Autorskola” palīdzējusi gūt plašāku priekšstatu par intelektuālā īpašuma aizsardzību. Mākslas darbos attēlota plaša radošā pasaule – muzeji, mūzikas instrumenti, darbu izpildītāji, tekstu autori, dejotāji, fotogrāfi un pat kosmonauti, kas tiecas autoru darbus parādīt ārpus mūsu planētas robežām. Lai gan galvenās balvas 100 eiro vērtībā ieguvuši tikai 4 labāko darbu autori, mēs ticam, ka gūtās zināšanas un pieredze kalpos kā iedvesma arī pārējiem konkursa dalībniekiem,” pauž LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa, vienlaikus norādot, ka konkursā, kas norisinājās no 18. maija līdz 15. augustam, piedalījušies gan Latvijas skolu audzēkņi, gan arī vairāku vasaras nometņu dalībnieki.

AKKA/LAA padomes prezidents, mūziķis Kārlis Kazāks, savukārt, akcentē “Autorskolā” radīto izzinošo materiālu nozīmi vispārizglītojošajā mācību procesā: “Ir būtiski ne vien izglītot skolēnus, bet arī rosināt dabisku interesi par intelektuālā īpašuma aizsardzību. Tādēļ īpaši noderīgi ilgtermiņā kā skolēniem, tā viņu vecākiem un pedagogiem būs mājaslapā www.autorskola.lv pieejamā materiālu daudzveidība. Šeit pieejami gan pamācoši video, kuros par autortiesībām un blakustiesībām stāsta Latvijā pazīstami radošās nozares pārstāvji, gan arī parocīgi metodiskie materiāli un radošas spēles, kas palīdzēs par šīm tēmām vieglā un saprotamā veidā pastāstīt kā 1., tā 12. klases skolēnam,” uzsver Kārlis Kazāks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI