DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
3
3

Valdība atbalsta atalgojuma palielināšanu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

19.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja finansējuma palielināšanu atlīdzībai 27 528 335 eiro apmērā Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Valdība atbalstīja arī atlīdzības palielināšanu un papildu četru amata vietu izveidi Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā, lai stiprinātu personāla resursus kiberdrošības jomā.   

“Šis finansējums ir ļoti nozīmīgs ieguldījums valsts iekšējās drošības stiprināšanā. Gan Baltijas reģionā, gan Latvijā arvien pieaug ģeopolitiskie riski, un mums ir jāstiprina mūsu dienestu atalgojums un kapacitāte kopumā. Nozīmīgi arī, ka šis palielinājums nav tikai uz  nākamo gadu – mēs turpināsim palielināt atalgojumu par vidēji 10 % katru gadu,” uzsvēra iekšlietu ministre Marija Golubeva. 

Finansējuma palielinājums atlīdzībai Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm 2023. gadā un turpmāk ik gadu plānots 27 528 335 eiro apmērā. Savukārt finansējuma palielināšana un papildu četru amata vietu izveidei Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā  2023. gadam un turpmāk ik gadu paredzēta 621 152 eiro apmērā, palielinot ministriju bāzes izdevumus 2023., 2024. un 2025. gadam par 28 149 487 eiro, tai skaitā Iekšlietu ministrijai par  24 611 551 eiro  un Tieslietu ministrijai par  3 537 936 eiro.

Iekšlietu nozares iestāžu – Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Iekšējās drošības biroja, Valsts policijas koledžas, Valsts robežsardzes koledžas, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm konkurētspējīgas atlīdzības nodrošināšana ir viens no svarīgākajiem jautājumiem stabilam un ilgtspējīgam dienestam, kas motivē amatpersonas uzsākt un turpināt dienestu, un ir garants valsts iekšējās drošības stiprināšanā. Atalgojuma palielināšanas nepieciešamību ietekmē arī tādi būtiski faktori kā augsts korupcijas risks, noteiktie ierobežojumi dienesta laikā, pastāvīga psihoemocionālā spriedze, kā arī paaugstinātas prasības veselībai un fiziskajai sagatavotībai.  Nepieciešamību risināt atlīdzības jautājumu nosaka arī negatīvā tendence amatpersonu vakanto amatu skaitā, kuru īpatsvars dienestos ik gadu palielinās.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs (IEM IC) pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā identificējis paaugstinātas intensitātes kiberuzbrukumu riskus kritiskajai infrastruktūrai jeb lielākajai daļai IEM IC uzturēto risinājumu, kas var radīt drošības incidentu krasu pieaugumu – gan papildu slodzi to identificēšanā un izmeklēšanā, gan papildu infrastruktūras resursus informācijas uzkrāšanai un apstrādei. IEM IC pēdējos gados ir veicis būtiskus uzlabojumus infrastruktūras modernizācijā un drošības iekārtu modernizācijā, tā rīcībā ir pieejami nepieciešamie drošības risinājumi kiberaizsardzības nolūkiem. Taču pietiekošā skaitā nav pieejams kvalificēts personāls drošības incidentu izmeklēšanai un to seku novēršanai. Tādēļ nepieciešams papildu piesaistīt un apmaksāt četrus kiberdrošības speciālistus un nodrošināt darba tirgum atbilstošu atlīdzību esošajiem astoņiem vadošajiem IEM IC speciālistiem. Papildu četras amata vietas tiks ieviestas Iekšlietu ministrijai noteikto amata vietu skaita ietvaros, attiecīgi samazinot Valsts policijas ilgstoši vakantās amata vietas.

Vidējais mēnešalgas palielinājums amatpersonām paredzēts vidēji 10% katru gadu, salīdzinot ar bāzes izdevumiem mēnešalgām 2022. gadā, taču detalizēti aprēķini par mēnešalgu pieaugumu sadalījumā pa mēnešalgu grupām, kā arī aprēķini par citu atlīdzības veidu pieaugumu būs zināmi, kad Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavos un virzīs Ministru kabineta noteikumu projektu par grozījumiem Ministru kabineta 2016. gada 13. decembra noteikumos Nr. 806 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru”.

Jautājums par pakāpenisku atlīdzības palielinājumu 2024. gadam un turpmākajos gados Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas institūcijās nodarbinātajiem un tam nepieciešamo papildu finansējumu tiks skatīts Ministru kabinetā 2023. gada valsts budžeta likumprojekta un 2023., 2024. un 2025. gada vidēja termiņa budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI