DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

ALTUM aicina savlaicīgi gatavot aizdevumu pieteikumus Lauku atbalsta dienesta apstiprināto projektu līdzfinansēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attīstības finanšu institūcija ALTUM aicina lauku saimniecības savlaicīgi sākt gatavot aizdevumu pieteikumus Lauku atbalsta dienesta (LAD) jaunajā atlases kārtā apstiprināto projektu līdzfinansēšanai. Šādā veidā lauku saimniecības, neatkarīgi no to lieluma, var kombinēt dažādos tām pieejamos Eiropas Savienības un valsts atbalsta veidus, lai turpinātu tālāko attīstību.

Pirms dažām nedēļām ir noslēgusies pieteikumu iesniegšana Lauku atbalsta dienesta jaunajā atlases kārtā projektiem par atbalstu ieguldījumiem lauku saimniecībās Ņemot vērā to, kādas investīcijas saimniecībā ir plānotas,  LAD atbalsta intensitāte ir 20%-70% .

“Lai lauksaimnieks īstenotu LAD atbalstītu projektu, ir svarīgi, lai  saimniecībai būtu atbilstošs līdzfinansējums. LAD nosaka termiņu, kādā ir jāuzsāk projekta īstenošana un jāiesniedz dokumentācija, ka tās rīcībā ir finansējums projekta īstenošanai. Ja ar savu finansējumu nepietiek, aicinām jau laikus vērsties ALTUM, lai sagatavotos aizdevuma saņemšanai. Mēs labi pārzinām lauksaimniecības uzņēmumu vajadzības, izprotam sezonalitātes un citas ražošanas cikla svārstības, tāpēc palīdzēsim rast piemērotāko risinājumu un sniegsim kompetentus padomus,” saka ALTUM valdes loceklis Jēkabs Krieviņš. Viņš arī uzsver, ka ALTUM ar komercbankām nekonkurē un piedalās tādu dzīvotspējīgu projektu finansēšanā, kuriem banku finansējums ir ierobežots.

“Sadarbība starp institūcijām un klientu ir stūrakmens klienta veiksmei, veicot investīcijas savā saimniecībā vai uzņēmumā tā izaugsmei. LAD kā vienu no savām darba vērtībām ir noteicis atbalstu klientiem, jo svarīgi ir skaidrot un palīdzēt izvirzīt sasniedzamus mērķus. Ja projekts ir ļoti labs, bet nepietiek tikai ar LAD piešķirto finansējumu, tad ALTUM atbalsts ir ļoti vērtīgs. LAD pieredze rāda, ka ļoti svarīgi, lai lauksaimnieks uzdotu visām institūcijām neskaidros jautājumus – gan par to, kā aizpildīt projekta iesniegumu, kam var saņemt investīcijas gan par to, kur saņemt nepieciešamo papildu finansējumu,” saka LAD direktors Ģirts Krūmiņš.

Dažkārt klupšanas akmens, kas labām idejām traucē īstenoties dzīvē, ir  nepietiekamas zināšanas, kā efektīvi plānot finanses un izveidot reālu naudas plūsmu, tāpēc ALTUM ir noslēdzis vienošanos ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC), lai palīdzētu lauksaimniekiem sagatavot aizdevuma pieteikuma dokumentāciju.

“LLKC palīdz sagatavot lauksaimniekiem kvalitatīvākus projektu pieteikumus un līdz ar to veicina  ātrāku un vienkāršāku ALTUM finansējuma saņemšanu. Nereti ir ļoti vērtīgi izmantot visu trīs organizāciju pakalpojumus: LAD piedāvāto finansējumu projekta īstenošanai, ALTUM aizdevumu trūkstošā finansējuma segšanai un LLKC atbalstu pieteikumu izstrādē un dokumentācijas iesniegšanā. Mūsu pieredze liecina, ka gudri plānot un kombinēt finanses attaisnojas, un esam gatavi sniegt atbalstu tajā,” saka J.Krieviņš.

Tuvojoties pavasara lauku darbiem, ir aktualizējies arī jautājums par papildu finanšu līdzekļu pieejamību, lai nosegtu sējas, audzēšanas un ražas apstrādes izmaksas. ALTUM atgādina, ka ir beidzamais laiks pieteikties apgrozāmo līdzekļu finansējumam. Pirms aizdevuma lēmuma pieņemšanas ALTUM speciālisti vērtēs konkrētās saimniecības finanšu datus, finansējuma vajadzības un citu informāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI