DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldība strādā pie risinājumiem energoneatkarības palielināšanai un enerģijas patēriņa mazināšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā straujo energoresursu cenu pieaugumu un nepieciešamību mazināt energoatkarību no Krievijas piegādātajiem resursiem, Rīgas pašvaldībai nepieciešams  pastiprināti strādāt pie atjaunojamo energoresursu izmantošanas un enerģijas patēriņa samazināšanas. To otrdien, 15. martā, atzina Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti.

Komitejas deputāti uzklausīja Rīgas enerģētikas aģentūras (REA) ziņojumu par darbu pie ēku siltināšanas veicināšanas, kas var ievērojami samazināt enerģijas patēriņu. REA direktors Jānis Ikaunieks informēja, ka sniegtas 170 konsultācijas ēku siltināšanai, plānota vienas pieturas aģentūras izveide, kā arī šajā pavasarī sāksies liela mēroga informatīvā kampaņa. Tāpat lielu ieguldījumu sniegs nesen Rīgas domē pieņemtais lēmums par energopārvaldības sistēmas ieviešanu, kas vispirms dos iespēju samazināt enerģijas patēriņu izglītības iestāžu ēkās.

Jebkuram rīdziniekam ir iespēja saņemt konsultāciju Rīgas enerģētikas aģentūrā par energoefektivitātes, ēku renovācijas, siltumapgādes efektivizēšanas un citiem tehniskiem jautājumiem.

AS “Rīgas Siltums” valdes loceklis Raivis Elliņš informēja, ka patlaban uzņēmumā 50% siltuma ražo, izmantojot šķeldu. Ņemot vērā aktuālo situāciju un nepieciešamību samazināt energoatkarību, drīzumā “Rīgas siltums” sāks piecu jaunu biokurināmā katlumāju būvniecību. Tas ļaus katru gadu Latvijā palikt 20 miljoniem eiro, kā arī samazinās siltumenerģijas izmaksas.

Komitejas deputāti arī atzinīgi vērtēja un atbalstīja Rīgas Tehniskās universitātes sākto akciju, aicinot ikkatru iedzīvotāju pārskatīt savus paradumus un mazināt energopatēriņu. RTU sociālajos medijos turpmāk dalīsies ar padomiem, skaidrojumiem un zinātniski pamatotiem ieteikumiem, kā veiksmīgāk sasniegt energoneatkarību un kādēļ tas ir nepieciešams. RTU arī aicina iedzīvotājus dalīties ar savu pieredzi, kā samazināt mājsaimniecības tēriņus par resursiem, sociālajos medijos izmantojot tēmturi #energovienoti.

“Esam arī devuši skaidru signālu par dabasgāzes izmantojumu individuālā apkurē – dabasgāze nav vietējais resurss un tā vienmēr būs atkarīga no lēmumiem Maskavā, ne Rīgā. Aicināsim jauno iekārtu uzstādīšanā izmantot vietējos resursos balstītas tehnoloģijas. Svarīgi, ka enerģijas patēriņu nevarēsim samazināt strādājot katrs atsevišķi – mums vajadzēs gan aktīvu pašvaldības darbu padarot pārmaiņas iespējamas, gan iedzīvotāju gatavību netieši un arī tieši balsot par pārmaiņām savās mājās,” uzsver komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI