DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
18. februārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Audiovizuālo ierakstu brīvpieejas portālā Diva.lv skatāms koncertstāsts ar Mārtiņa Freimaņa nepublicētajām dziesmām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

2022. gada februārī, kad aprit 45 gadi, kopš dzimis leģendārais, pāragri mūžībā aizgājušais dziedātājs un komponists Mārtiņš Freimanis, audiovizuālo ierakstu brīvpieejas portālu Diva.lv esam papildinājuši ar jauniem koncertierakstiem, tai skaitā ar Mārtiņa Freimaņa piemiņai veltīto koncertstāstu “I am fine”, kas tapis pagājušā gada nogalē Liepājas kultūras namā Wiktorija.

Koncertstāstā iekļautas 12 dziesmas, ko Mārtiņš radījis agrā jaunībā, kad skolas laikā muzicēja ansamblī Ilze – vēl pirms izveidoja savu grupu Tumsa un kļuva par visā Latvijā pazīstamu mūziķi, savukārt koncertstāsta nosaukums ņemts no dziedātāja  skolas laiku dziesmu klades, kura deviņdesmito gadu sākumā aizpildīta Aizputes vidusskolas audzēkņu rokrakstos un kuras beigās toreiz pusaugu Mārtiņš ierakstījis vārdus “I am fine”. Koncertstāstu veidojusi daudzveidīga muzikālā komanda: Mārtiņa Freimaņa agrās jaunības laikabiedre Maija Kalniņa, grupas Tumsa taustiņinstrumentālists Normunds Kalniņš, kā arī mūziķi Ieva Tālberga, Roberts Dinters, Zanda Štrausa, Raitis Eleris, Kaspars Boroduško un Māris Zīlmanis.

Līdztekus veltījumam Mārtiņam Freimanim “I am fine” audiovizuālo ierakstu portāls Diva.lv papildināts ar starptautiski atzītā basbaritona Egila Siliņa sešdesmit gadu jubilejas koncertu “LNSO un Rahmaņinova Aļeko no Latgales vēstniecības GORS. Koncertierakstā augstā tehnoloģiskā kvalitātē varam skatīties un klausīties Franča Šūberta un Riharda Štrausa dziesmas, kā arī Sergeja Rahmaņinova operas Aļeko koncertuzvedumu ar paša gaviļnieka Egila Siliņa dalību, kā arī Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā, Valsts akadēmisko kori Latvija, Lieni Kinču, Mihailu Čuļpajevu un Edgaru Ošleju.

Vēl no jaunumiem portālā Diva.lv minams kamerkora MoonBeams koncertieraksts “Zvaigznēs”, kurā skan tādu latviešu komponistu, kā Uģis Prauliņš un Ēriks Ešenvalds, oriģināldziesmas un aranžijas, un arī  pasaulē zināmu komponistu kora un instrumentālā mūzika, kas pārlikta korim a cappella.

Un, protams, nevar nepieminēt vokālās grupas “Putni” Ziemassvētku programmas ierakstu. Programma veltīta Latvijā tapušajām “Hammond” ērģelēm, kuru vārds ir augstu novērtēts zīmols mūziķu pasaulē, jo īpaši džeza un rokmūzikas vidē. 1937. gadā Valsts Elektrotehniskā fabrika (VEF) uzsāka šo ērģeļu ražošanu Latvijā. Koncerts veltīts Liepājas Lutera draudzes baznīcas “Hammond” ērģeļu atjaunošanai. Šo instrumentu Liepājas Lutera baznīcai dāvinājis Kārlis Ulmanis un tam nepieciešama restaurācija. Par godu šim notikumam koncerta ierakstā skan jaunas latviešu džeza mūziķu aranžijas J. S. Baha un G. F. Hendeļa darbiem, kā arī Ata Andersona oriģinālmūzika.

Koncertu ieraksti veikti pēc 2020. gadā izsludinātā Kultūras informācijas sistēmu centra aicinājuma pasākumu rīkotājiem pieteikt kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu īstenotā projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija" (1. un 2. kārta) ietvaros un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda programmas KULTŪRELPA atbalstu. Līdz šim ir pieteiktas un ierakstītas 57 kultūras norises, no kurām 54 koncerti skatāmi un klausāmi portālā Diva.lv, turklāt piedāvājumu regulāri papildina ar jaunu kultūras norišu ieskaņojumiem. Koncertu digitālo fiksēšanu producentes Dainas Markovas un režisoru Jura Sējāna un Ginta Fārenhorsta vadībā īsteno kompānija SIA “HDPD Productions & Dreams” (HDPD), projekta vadītāja no Kultūras informācijas sistēmu centra puses ir Annija Vucāne.

Pasākumu rīkotāji un producenti joprojām tiek aicināti pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai – visu projekta īstenošanas laiku, līdz pat 2022. gada augustam. Tiek apzinātas un digitalizētas gan profesionālās mūzikas un skatuves mākslas norises, gan vērtīgākais amatiermākslas kolektīvu sniegums. Pieteikt norises iespējams sazinoties ar projekta vadītāju Anniju Vucāni (annija.vucane@kis.gov.lv) vai producenti Dainu Markovu (hdpdproductionsdreams@gmail.com).

Iespēju digitalizētās kultūras norises noskatīties brīvpieejā augstā tehnoloģiskā kvalitātē ar ERAF atbalstu nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas minētajā tiešsaistes vietnē Diva.lv Latvijas iedzīvotājiem piedāvā augstvērtīgu digitalizētu kultūras saturu – sākot ar pagājušā gadsimta vidus audio un video ierakstiem no televīzijas un radio arhīva līdz pat aktuālākajiem notikumiem Latvijas muzikālajā dzīvē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI