DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Vjačeslavs Dombrovskis: trūkst pārliecības, ka pieļautās kļūdas publisko IT projektu īstenošanā neatkārtosies

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Pašlaik valsts sektora digitālos projektus par ilgtspējīgiem saukt būtu grūti. Trūkst pārliecības, ka pieļautās kļūdas publisko informācijas un tehnoloģiju projektu īstenošanā neatkārtosies,” trešdien, 8.decembrī, sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Komisija uz sēdi bija aicinājusi atbildīgo ministriju pārstāvjus, lai izvērtētu veselības nozares digitālos rīkus, kā arī līdzšinējās problēmas to īstenošanā.

Kā atzīmēja Nacionālā veselības dienesta pārstāvis, līdz šim digitālo projektu īstenošanā pieļauto kļūdu pamatā ir kapacitātes un kompetences trūkums. Viņš atzīmēja, ka veselības resoram nav atbilstoša finansējuma, lai piesaistītu nepieciešamo IT speciālistu skaitu, kā arī akcentēja nepieciešamību mainīt projektu pārvaldību.

Deputāti mudināja centralizēt publisko IT projektu īstenošanas uzraudzību, tostarp nosakot kompetences katrai no iesaistītajām institūcijām. Ministriju pārstāvji bija vienisprātis, ka iespējams centralizēt atbalsta procesus un koplietojuma risinājumus, tostarp infrastruktūras jautājumus, kā arī datu apmaiņas platformas.

Tāpat klātesošie pārsprieda digitālo projektu komandas atalgojumu. Kā atzīmēja Veselības ministrijas pārstāvji, atalgojums atpaliek no tirgus līmeņa, proti, salīdzinājumā ar valsts sektoru, privātajā sektorā atalgojums konkrētajiem speciālistiem ir divas trīs reizes augstāks.

Komisija savā darba kārtībā pie jautājuma par IT projektu iepirkumiem atgriezīsies janvārī, informēja V.Dombrovskis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI