DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

i-Days hakatona risinājums palīdz izvairīties no slimībām, kuras izraisa saindēšanās ar uzturu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

publicitātes foto

Noslēdzies EIT Health Latvijas centra un Rīgas Stradiņu universitātes rīkotais i-Days hakatons, kurā uzvarēja veselībai draudzīgs un inovatīvs produktu iepakojuma risinājums, kas palīdz izvairīties no slimībām, kuras izraisa saindēšanās ar uzturu, galvenajā balvā iegūstot 1000 eiro un ceļazīmi uz Eiropas EIT Health fināla sacensībām. 2. vietu ieguva ideja par virtuālu kustību palīgu vingrošanai un fizioterapijai, bet 3. vietas godalgu – aplikācija krūts vēža pacientiem.

i-Days hakatonā 1. vietu ieņēma komanda “No Trace, No Spills”, kuras risinājums sastāv no drošiem un videi draudzīgiem sensoriem, kas spēj noteikt baktēriju, sēnīšu un citu mikrobu izraisītāju izdalītos toksīnus un informēt par to patērētājus. Šis risinājums ļauj izvairīties no veselībai bīstamām situācijām un slimībām, kuras var rasties, saindējoties ar pārtiku. Uzvarētāji turpinās cīņu un pārstāvēs Latviju Eiropas EIT Health konkursa finālā, kurš notiks tiešsaistē un tajā pulcēsies arī citu Eiropas valstu uzvarētājkomandas.

Komanda “ReRu (Ku)”, kas ieguva godalgoto 2. vietu un saņēma balvu 800 eiro apmērā, izstrādāja virtuālu kustību palīgu vingrošanai un fizioterapijai. Šī platforma ļauj fizioterapeitiem izveidot personalizētus vingrojumu plānus, pievienot jaunus vingrinājumus un sekot līdzi savu pacientu progresam. Savukārt 3. vietu un 700 eiro ieguva komanda “PJP”, piedāvājot risinājumu krūts vēža pacientiem – aplikāciju, ar kuras palīdzību pacientiem tiek sniegta noderīga informācija par slimības ārstēšanas procesu, atbilstoši slimības diagnostikas un ārstēšanas vadlīnijām.

Savukārt, citi hakatona dalībnieki izstrādāja IT risinājumus digitālajām tiešsaistes māmiņu pasēm un ārvalstu studentu piekļuvei veselības aprūpei, digitālus rīkus medikamentu lietošanas kontrolei un mehānismus, kas varētu palīdzēt ārstiem, kuri veic procedūras ar ultraskaņas metodi.

“Jaunu ideju un inovāciju radīšana ir svarīgs priekšnoteikums veselības aprūpes uzlabošanai ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Ir prieks, ka jaunieši aktīvi piedalījās EIT Health rīkotajā i-Days hakatonā un piedāvāja radošus risinājumus reālām veselības aprūpes problēmām. Hakatona laikā jaunieši no dažādām augstskolām un studiju jomām, kā arī jaunie profesionāļi attīstīja savas uzņēmējdarbības prasmes. Pilnveidojot vairākus jaunieši izstrādātos risinājumus, tos būtu iespējams ieviest praksē,” atzīst Baiba Pētersone, RSU Starptautisko sakaru departamenta direktore.

Uzvarētājkomanda varēs tālāk pilnveidot savu ideju, izmantojot EIT Health piedāvāto profesionālo mentoringu un izglītojošas aktivitātes. Tāpat EIT Health iekļauj visas komandas savā absolventu kopienā (alumni network), kura sniedz iespējas iegūt finansējumu, piedalīties tīklošanās pasākumos, satikties ar investoriem, apgūt profesionālos kursus par mākslīgo intelektu un citiem inovatīviem tematiem, saņemt atbalstu piekļuvei starptautiskajiem tirgiem, u.c. Arī žūrija, kuras sastāvā bija ārsti, uzņēmēji un inovāciju konsultanti, ir ieinteresēti un gatavi palīdzēt komandām realizēt viņu idejas.

Par i-Days

i-Days piedāvā iespēju studentiem, rezidentiem un jaunajiem profesionāļiem piedalīties inovatīvu veselības aprūpes ideju izstrādē dažādos EIT Health pasākumos visā Eiropā. Pasākumu laikā dalībnieki gūst padziļinātu ieskatu par veselības aprūpes jautājumiem, iepazīstas ar jaunākajām inovācijām veselības nozarē un sacenšas komandās, lai risinātu reālās dzīves problēmas. Katras valsts i-Days uzvarētājkomanda iegūst galveno balvu – ceļazīmi uz i-Days Eiropas konkursa finālu.

Par EIT Health

EIT Health ir Eiropas publiskā un privātā sektora tīklojums veselības aprūpes jomā, kuru ir izveidojuši vairāk nekā 150 partneri (t. i., Eiropas vadošie uzņēmumi, universitātes, pētniecības un attīstības centri, kā arī slimnīcas un institūti). Tīklojuma uzdevums ir nodrošināt tādu veselības aprūpi, kas nākotnē sniegs Eiropas iedzīvotājiem iespēju dzīvot ilgāk un veselīgāk. EIT Health uzlabo Eiropas veselības aprūpes speciālistu prasmes, investējot viņu profesionālajā attīstībā un veicinot inovatīvu medicīnas produktu komercializāciju starptautiskajā mērogā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI