DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts atbalsta Jauno Eiropas “Bauhaus” ar 5 miljoniem eiro

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai atbalstītu Jauno Eiropas “Bauhaus”, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT) šodien nāk klajā ar EIT kopienas iniciatīvu Jaunā Eiropas “Bauhaus” projektu izvēršanai. Ar pirmo uzaicinājumu tiks atbalstīti 20 inovatīvi uzņēmumi, kas saņems līdz 50 000 eiro lielu finansējumu tādu risinājumu izstrādes paātrināšanai, kuros integrēta ilgtspēja (no klimata mērķiem līdz apritīgumam, nulles piesārņojumam un bioloģiskajai daudzveidībai), estētika (pieredzējuma un stila kvalitāte, ne tikai funkcionalitāte) un iekļautība (vispirms domājot par daudzveidību, piekļūstamības nodrošināšanu un pieejamību cenas ziņā).

Šis uzaicinājums ir daļa no plašāka budžeta 5 miljonu eiro apmērā Jaunā Eiropas “Bauhaus” darbībām, ko 2021.–2022. gada laikposmā atbalsta jaunā EIT kopiena. EIT kopienas iniciatīvas izsludinātajā uzaicinājumā iesniegt priekšlikumus var pieteikties līdz 2021. gada 17. decembrim. Jaunuzņēmumi un augošie uzņēmumi ir aicināti iesniegt pieteikumu un izvērst savu darbību. Šīs iniciatīvas eksperimentālais posms norisinājās 2021. gada sākumā, un tā rezultātā 13 uzņēmumi jau saņēma atbalstu par kopējo summu 650 000 eiro.

Par inovāciju, pētniecību, kultūru, izglītību un jaunatni atbildīgā Komisijas locekle Marija Gabriela:

Pateicoties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta tiešajam atbalstam Eiropas novatoriem, Jaunais Eiropas “Bauhaus” no izstrādes pārtop konkrētos rezultātos. Šī iniciatīva ne tikai palīdz īstenot Eiropas zaļo kursu, bet arī mūsu jaunos vērienīgos ES pamatprogrammas “Apvārsnis Eiropa” virsuzdevumus. Es ar nepacietību gaidu visas talantīgu Eiropas uzņēmēju novatoriskās idejas un produktus mūsu sabiedriskajai telpai un Eiropas ilgtspējīgai izaugsmei.

Par kohēziju un reformām atbildīgā Komisijas locekle Elīza Ferreira sacīja:

Lai Jaunais Eiropas “Bauhaus” sasniegtu reģionus un pilsētas visā Eiropā un ārpus tās robežām, mums ir jāveicina novatoriskas uzņēmējdarbības koncepcijas un idejas. Mūsu spēks ir kopīgs darbs, kurā iesaistās uzņēmumi, reģionālās un vietējās kopienas un radošie prāti, kas līdzdarbojas saskaņā ar patiesi līdzdalīgu un starpdisciplināru pieeju. Inovatīvi uzņēmējdarbības projekti var virzīt reālas pārmaiņas, kuras vēlamies panākt mūsu sabiedrībā, un esmu gandarīta, ka EIT sekmē šādu virzību uz ilgtspēju, estētiku un iekļautību.

EIT kopienas iniciatīvas budžets 2021. un 2022. gadam ir 5 miljoni eiro, un tas tiks izmantots šādiem nolūkiem:

  • nodrošināt paātrināšanas pakalpojumus un atbalstīt uzņēmējus, novatorus un projektus, kas vērsti uz Jauno Eiropas “Bauhaus”;
  • izstrādāt un mobilizēt iedzīvotāju virzītas iniciatīvas;
  • piedāvāt uzņēmējdarbības apmācības pasākumus un izglītības resursus prasmju pilnveides un mūžizglītības jomā.

EIT atbalsts Jaunajam Eiropas “Bauhaus”

Visu gadu EIT kopiena ir lielā mērā atbalstījusi Jaunā Eiropas “Bauhaus” pirmo posmu. Kopīga EIT kopienas iniciatīva “Jaunais Eiropas “Bauhaus”” tika izveidota ar mērķi palielināt iedzīvotāju iesaisti tādas sabiedriskās telpas kopizstrādē, kura sekmētu Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanu, un šajā procesā iesaistīt kopienas.

Starp sekmīgiem piemēriem minamas šādas EIT kopienas darbības Jaunā Eiropas “Bauhaus” īstenošanai:

  • palīdzība novatoriem un uzņēmējiem no Centrāleiropas un Austrumeiropas attīstīt un uzsākt uzņēmējdarbību saistībā ar Jauno Eiropas “Bauhaus”, izmantojot programmu “EIT Jumpstarter”;
  • dotāciju piešķiršana iedzīvotāju virzītiem projektiem, no autostāvvietu pārveidošanas par rotaļu laukumiem un darba ar vecāka gadagājuma cilvēkiem līdz kultūras mantojuma objektu klimatnoturīguma uzlabošanai;
  • Eiropas Jaunā “Bauhaus” elementu integrēšana 2021. gada “Klimatonā”. Šis pasākums pulcē dažādus dalībniekus no 150 pilsētām visā pasaulē, un tā mērķis ir palielināt informētību par klimatu, mainīt status quo un no jauna pārdomāt, kādā telpā gribam dzīvot un kādu nākotni sev vēlamies.

Konteksts

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts stiprina Eiropas inovētspēju, stimulējot risinājumu izstrādi globāli akūtām problēmām un atbalstot uzņēmējdarbības talantus, ar mērķi radīt ilgtspējīgu izaugsmi un augstas kvalifikācijas darbvietas Eiropā. EIT ir ES struktūra un neatņemama ES pētniecības un inovācijas pamatprogrammas “Apvārsnis Eiropa” daļa. Institūts atbalsta dinamiskas Eiropas mēroga partnerības, EIT zināšanu un inovāciju kopienas, kuras veido vadošie uzņēmumi, pētniecības laboratorijas un augstskolas. Kopā ar saviem vadošajiem partneriem EIT kopiena piedāvā plašu inovācijas un uzņēmējdarbības darbību klāstu visā Eiropā: uzņēmējdarbības izglītības kursus, uzņēmumu izveides un paātrināšanas pakalpojumus un inovācijas virzītus pētniecības projektus.

EIT ir Eiropas lielākā inovācijas ekosistēma, kas apvieno gandrīz 3000 partneru no Eiropas vadošajām uzņēmējdarbības, pētniecības un izglītības organizācijām vairāk nekā 60 inovācijas centros visā Eiropā. EIT ir atbalstījis vairāk nekā 3800 jaunuzņēmumu un augošo uzņēmumu un radījis vairāk nekā 1400 jaunu produktu un pakalpojumu, kas ir piesaistījuši ārējo kapitālu vairāk nekā 3,9 miljardu eiro apmērā. Vairāk nekā 3800 studentu ir absolvējuši maģistra un doktorantūras programmas, kurām ir EIT kvalitātes zīmogs, un vismaz 100 000 ir piedalījušies EIT kopienas uzņēmējdarbības apmācībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI