DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Veiksmīgi noslēgušās Latvijas ikgadējās apmācības tiesnešiem un profesionāļiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g. 14. septembrī norisinājās jau sestās apmācības par intelektuālā īpašuma jautājumiem Latvijas un Eiropas tiesnešiem, tiesu sistēmas darbiniekiem, kā arī intelektuālā īpašuma jomas profesionāļiem. Šoreiz seminārā īpašs uzsvars tika likts uz preču zīmju aizsardzības un autortiesību tēmām. Arī šogad, jau otro gadu pēc kārtas, seminārs notika Eiropas līmenī tiešsaistē un pulcēja vairāk nekā 360 reģistrētu dalībnieku. Īpaša dalībnieku aktivitāte bija vērojama no Lietuvas, Bulgārijas un Moldovas.

Semināru atklāja Patentu valdes direktora pienākumu izpildītāja Baiba Graube, ar gandarījumu paužot: “Esmu pārliecināta, ka dodamies pareizā virzienā,  lai stiprinātu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomu!”

Starptautisku iniciatīvu nozīmību savā runā uzsvēra arī Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Tieslietu institūta direktore Undžo Mina (Eun-Joo Min): “Tiesu sistēmai un visiem intelektuālā īpašuma profesionāļiem ir jāapzinās un jāreaģē uz sabiedrībā notiekošo attīstību, jo gadiem nemainīgās intelektuālā īpašuma tiesību normas tiek piemērotas un interpretētas gadījumos, kuri dinamiski atspoguļo mūsdienu sociālekonomiskās un tehnoloģiskās izmaiņas. Un tās neaprobežojas ar teritoriālajām valstu robežām, jo intelektuālais īpašums sniedzas pāri šīm robežām.”

Seminārā savās zināšanās dalījās starptautiski atzīti lektori un intelektuālā īpašuma tiesību jomas zinātāji no Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO), Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO), Latvijas, Lietuvas un Polijas. Semināru vadīja Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte. Lektori apskatīja tādas aktuālas tēmas kā: Civiltiesiskās atbildības regulējums Preču zīmju likumā, Preču zīmes reputācijas nozīme civillietās un krimināllietās, EUIPO un Eiropas Savienības tiesu prakse attiecībā uz Nicas klasifikāciju, Strīdu izšķiršana starp kolektīvā pārvaldījuma organizācijām un darbu izmantotājiem, kā arī šobrīd īpaši aktuālo tēmu - autortiesības un mākslīgais intelekts.

Apmācību noslēdzošajā daļā notika diskusija “Interneta pakalpojumu sniedzēja atbildība par autortiesību pārkāpumu”, kurā detalizētāk tika apskatīts Lietuvas apelācijas tiesas spriedums “LINKOMANIJA” lietā, kā arī Krakovas Apelācijas tiesas spriedums Polijas interneta pakalpojumu sniedzēja lietā. Savukārt Latvijas Augstākās tiesas pārstāvis stāstīja par Latvijas tiesu sistēmas pieredzi.

Par semināru

Ikgadējās apmācības tiek organizētas ciešā sadarbībā ar WIPO un EUIPO ar mērķi nodrošināt kvalitatīvu tiesu sistēmas darbinieku profesionālo pilnveidi un tālākizglītību, īpašu vērību veltot intelektuālā īpašuma aizsardzības tēmai, kas turpmāk varētu paaugstināt tiesu spriedumu kvalitāti un sagatavotu kvalitatīvam darbam Eiropas Savienības tiesību sistēmā.

Ņemot vērā semināra auditorijas pausto interesi un augsto vērtējumu, Patentu valde, ciešā sadarbībā ar vadošajām institūcijām intelektuālā īpašuma jomā, arī turpmāk plāno attīstīt tiesnešu un tiesu sistēmas darbinieku apmācību iniciatīvu intelektuālā īpašuma jautājumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI