DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

SEB banka gatava sniegt padomu un atbalstu finanšu instrumentu izstrādē misijas “Jūra 2030” projektu finansēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns tikās ar "SEB bankas" prezidentu Johanu Torgebiju, izpilddirektora vietnieku Matsu Torstendālu un "SEB bankas" galveno atbildīgo ilgtspējas jautājumos Hansu Beieru, lai pārrunātu iespējas par finansējuma piesaisti ilgtspēju veicinošiem projektiem.

SEB grupas pārstāvju vizīte tika organizēta, lai iepazīstinātu bankas pārstāvjus ar Latvijas uzsākto darbu pie jaunā valsts tēla izstrādes un globālajiem izaicinājumiem, kurus iecerēts risināt ar pieteikto misiju “Jūra 2030”.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs: “Mēs šobrīd aktīvi strādājam pie Latvijas ekonomikas reindustrializācijas, kurā ļoti nozīmīga loma ir ilgtspējai, paredzot, ka tuvākajos gados Latvijā varētu strauji attīstīties dažādi videi draudzīgi tehnoloģiskie risinājumi, kuru pilnveidošanai būs nepieciešams papildu finansējums. Sarunās ar uzņēmējiem esam identificējuši, ka viens no šķēršļiem straujākai attīstībai ir tieši finansējuma pieejamība, tādēļ jaunu finanšu instrumentu izstrāde varētu būt labs risinājums, kā finansēt projektus, kuri vērsti uz ilgtermiņa problēmu risinājumu”.

LIAA pirmās sarunas ar “SEB bankas” pārstāvjiem uzsāka jau 2021. gada jūnijā darba vizītē Zviedrijā, bet pēc atbildes vizītes tika panākta vienošanās, ka abas puses turpinās darbu pie ilgtspējas jautājumu risināšanai piemērotu finanšu instrumentu izstrādes.

“Ar misiju “Jūra 2030” Latvija starptautiski iestājas par tīra ūdens pieejamību, piedāvājot risinājumus, kā atjaunot dabisko ūdens apriti. Šobrīd mēs veidojam nepieciešamos apstākļus, lai kopīgi ar partneriem radītu vienotu izpratni par to, kā sasniegt kopīgos mērķus. Sarunās ar “SEB bankas” vadību nonācām pie secinājuma, ka, radot jaunas iespējas, mums ir jāmaina  joprojām bieži sastopamais uzskats, ka ilgtspējīgi risinājumi rada tikai papildu izmaksas un nenes ekonomiskos ieguvumus,” norāda LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Lai misija realizētos, paralēli tiks strādāts pie navigācijas centra izveides, platformas jaunu iniciatīvu attīstībai un ilgtermiņa finanšu instrumentu izveides, kur savu pienesumu varētu nest risinājumi, kur padomu un atbalstu sniegs SEB bankas eksperti.

Izveidojot jaunu ūdens ielejas platformu, kuras virsmērķis būs radīt tehnoloģiskus risinājumus dabīgā ūdens cikla atjaunošanai, Latvija kļūs interesanta daudziem pasaulē, jo spēsim piedāvāt to, kas ir aktuāls lielākajai daļai pasaules iedzīvotāju.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) veiktie pētījumi liecina, ka pasaulē investīciju apjoms zilajā jeb ilgtspējas ekonomikā katru gadu pieaug, un tiek prognozēts, ka 2030. gadā tas dubultosies, pārsniedzot ieguldījumus tradicionālajās uzņēmējdarbības formās par 400 miljardiem eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI