DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Precizē nosacījumus publisku pasākumu organizēšanai, tostarp arī ēdināšanas iestādēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdības sēdē šodien, 14. jūlijā, pieņemti grozījumi normatīvajā regulējumā*, precizējot epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai attiecībā uz publisko pasākumu norisi.

Precizēts vispārējais pulcēšanās regulējums laikā, kad 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 100, līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 120, nosakot, ka, neveicot Covid-19 sertifikātu pārbaudi, tikai privātos pasākumos telpās var pulcēties ne vairāk kā 20 personas, bet ārtelpās – ne vairāk kā 50 personas. Šīs normas nav attiecināmas uz publiskiem pasākumiem. Publiskos organizētos pasākumus, atbilstoši iepriekš noteiktajai kārtībai, var apmeklēt vienīgi ar derīgiem sertifikātiem, kas apstiprina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu, vai pirms pasākuma veikta Covid-19 testa negatīvu rezultātu. Par sertifikātu pārbaudi atbildīgs pasākuma organizators.

Normatīvais regulējums papildināts arī nosakot, ka gadījumos, ja sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs organizē publisku pasākumu, uz apmeklētājiem attiecas publisku pasākumu apmeklēšanas nosacījumi. Tādējādi arī sabiedriskās ēdināšanas vietā notiekoša pasākuma apmeklētājiem jāveic Covid-19 sertifikātu pārbaude.

Drošības prasības atkarīgas no organizatoru izvēlētā pasākuma tipa. Pasākumi, kurus apmeklē tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši skatītāji, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu, notiek ar atvieglotiem drošības nosacījumiem - apmeklētājiem nav jāievēro 2 metru distance, nav jālieto mutes un deguna aizsegi, pasākumā nav apmeklētāju skaita un norises laika ierobežojuma. Savukārt organizētos pasākumos jaukta tipa publikai, kuros piedalās gan vakcinēti, gan Covid-19 pārslimojuši, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikuši apmeklētāji, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu, pieļaujamais apmeklētāju skaits ir 500 personas telpās un 1000 personas ārpus telpām. Šādos pasākumos jāievēro iepriekš noteiktās drošības prasības: 

  • pasākumā jābūt personalizētām sēdvietām (blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā 2 personas, kuras nav no vienas mājsaimniecības, un ne vairāk kā 4 personas no vienas mājsaimniecības);
  • starp katrām blakus esošajām attiecīgi 2 vai 4 sēdvietām tiek nodrošināta ne mazāk kā divu sēdvietu distance, sēdvietas rindās tiek izkārtotas, nodrošinot 2 metru distancēšanos no priekšā un aizmugurē sēdošajiem. Pametot sēdvietu, apmeklētājiem jāievēro savstarpēja 2 metru distance;
  • pasākuma rīkotājam jāapkopo informācija par apmeklētājiem (vārds, uzvārds, kontakttālrunis, konkrētā sēdvieta pasākumā). Informāciju pasākuma rīkotājs glabā līdz 1 mēnesim un nodod Slimību profilakses un kontroles centram pēc tā pieprasījuma; 
  • mutes un deguna aizsegs nav jālieto pasākumos ārpus telpām.

Šāda veida pasākumi jaukta tipa publikai var notikt darba laikā no plkst. 6:00 līdz plkst. 24:00. 

Minētie nosacījumi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam saistoši gadījumos, kad tiek rīkots iepriekš publiski izsludināts pasākums, piemēram, ar mūziķu vai dīdžeja uzstāšanos, kas norisinās konkrētā laikā, piedāvājot apmeklētājiem uz to iegādāties biļetes vai rezervēt vietu, bet nav attiecināmi uz tā saucamo „fona” mūzikas atskaņošanu sabiedriskās ēdināšanas vietā, neatkarīgi no tā, vai tiek atskaņotas fonogrammas, vai mūziku atskaņo izpildītāji.

Ņemot vērā to, ka bērni no 7 gadu vecuma drīkst apmeklēt publiskus pasākumus arī bez pieaugušo klātbūtnes, normatīvajā regulējumā precizēti nosacījumi pasākumos jaukta tipa publikai, kuros piedalās gan vakcinēti, gan Covid-19 pārslimojuši, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikuši apmeklētāji, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu. Šādus pasākumus var apmeklēt arī bērni bez pavadošo personu klātbūtnes. Saglabājas nosacījums, ka bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem, pirms pasākuma nav jāveic Covid-19 tests un nav jāuzrāda sertifikāts, bet bērniem no 12 gadu vecuma, ierodoties pasākumā, jāuzrāda derīgs sertifikāts, kas apstiprina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu, vai pirms pasākuma veikta Covid-19 testa negatīvu rezultātu. Bērniem līdz 18 gadu vecumam tests tiek apmaksāts no valsts budžeta līdz š.g. 1.septembrim https://www.spkc.gov.lv/lv/valsts-apmaksatas-covid-19-analizes

* Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumi Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI