DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM tiešsaistes seminārā informēs par izmaiņām dabas resursu nodokļa piemērošanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 8. jūnijā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) organizē tiešsaistes semināru par plānotajām izmaiņām dabas resursu nodokļa (DRN) piemērošanā. Turpinot darbu pie DRN efektivitātes izvērtējuma un pārskatīšanas, VARAM ir izstrādājusi likumprojektu “Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā”, kura mērķis ir veicināt dabas resursu ekonomiski efektīvu izmantošanu un ierobežot vides piesārņošanu. Izmaiņas dabas resursu nodokļa piemērošanā plānotas atkritumu apsaimniekošanas, iepakojuma, dabas resursu izmantošanas un piesārņojuma jomās.

Nodokli paredzēts piemērot jaunai objektu grupai -  tekstilizstrādājumiem (apģērbs, apavi, mājas tekstils). Plānotā nodokļa likme ir 0,50 eiro par vienu kilogramu. Vienlaikus paredzēts, ka atbrīvojumu no nodokļa samaksas saņems nodokļa maksātāji, kas īstenos vai piedalīsies ražotāju atbildības sistēmās.

Ievērojot, ka Eiropas Savienības daudzgadu finanšu shēma pēc 2020. gada nosaka, ka kā pašu resursu groza sastāvdaļa ir valsts iemaksa, kas tiks aprēķināta pēc nereģenerētā izlietotā plastmasas iepakojuma apjoma (0,80 €/kg), likuma grozījumi paredz, ka nodokļa maksātājs, kas pats piemēro vai piedalās izlietotā iepakojuma vai vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanas sistēmā, maksās nodokli par to plastmasas un kompozīta iepakojuma apjomu, kas pārskata periodā nav pārstrādāts – 0,80 eiro par vienu kilogramu. Pirmais maksājums paredzēts 2023.gadā par 2022.gadā  nepārstrādāto plastmasas iepakojuma apjomu. Savukārt, ja plastmasas vai kompozīta iepakojums nav pārstrādājams, netiks vairs piemērots nodokļa atbrīvojums par šādu iepakojumu.

Jauna nodokļa objektu grupa likumā paredzēta saistībā ar 27.maijā Saeimā pieņemto Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumu. Tiek plānots piemērot DRN vienreiz lietojamajiem plastmasu saturošiem izstrādājumiem un plastmasu saturošiem zvejas rīkiem 12,20 eiro apmērā par katru šo izstrādājumu vai plastmasu saturošu zvejas rīku kilogramu, ja attiecīgie ražotāji un izplatītāji nepiedalīsies ražotāju atbildības sistēmā.

Ievērojot pieaugošo nolietoto transportlīdzekļu atkritumu daudzumu un izmaksas, kas rodas saistībā ar reģenerāciju un pārstrādi, paredzēts paaugstināt DRN likmi transportlīdzekļiem - no 55 uz 110 eiro. Tāpat tiks noteikts nodoklis arī riepām, ar ko aprīkoti transportlīdzekļi, bet uz kuriem neattiecas Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma 3. panta pirmā daļa.

Veicinot saistību izpildi attiecībā uz atkritumu pārstrādi, tiek paredzēts pakāpeniski paaugstināt DRN likmi par atkritumu apglabāšanu. Likumprojektā paredzēts papildināt nosacījumus atbrīvojuma no DRN samaksas piemērošanai attiecībā uz iepakojumu, kā arī izdalīt atsevišķas DRN likmes iepakojumam no polistirola putuplasta izejmateriāliem. Plānots precizēt DRN aprēķināšanas kārtību par daļiņu PM10 emisiju gaisā un DRN aprēķināšanas kārtību baterijām un akumulatoriem.

Paredzēts  piemērot kūdrai kā kurināmajam DRN likmi 21,30 eiro par vienu tonnu, lai sekmētu kūdras izmantošanas enerģētikā samazināšanu. Lai nodrošinātu zemes dzīļu racionālu, vidi saudzējošu un ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī Valsts kontroles ieteikumu ieviešanu, tiek paredzēts, ka ar DRN tiek aplikts iegūtais ogļūdeņražu apjoms – 12 % apmērā no neapstrādātas naftas vērtības un 10 % apmērā no dabasgāzes vērtības. Līdz šim ogļūdeņražu ieguvei tiek piemērota valsts nodeva, kura tad tiks aizstāta ar nodokli, kas ir efektīvāks instruments resursu pārdomātas izmantošanas veicināšanai.

Izstrādātais likumprojekts ir pieejams VARAM tīmekļvietnē sabiedriskajai apspriešanai līdz 14.jūnijam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI