DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Nacionālajā botāniskajā dārzā - pats krāšņākais tulpju laiks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) ziedu sezona sākas līdz ar pirmajiem pavasara saules stariem, kad no zemes izspraucas sniegpulkstenītes, krokusi un sniega rozes. Taču reibinošā ziedoņa sākumu ik gadu iezīmē tulpju ziedēšana. Lai to izbaudītu, nav jāpošas uz Holandi -  NBD aicina apmeklētājus ceļojumā tepat uz Pierīgu, Salaspili, Miera ielu 1.

Lai arī Holandē tulpes tiek īpaši godātas un tām pat piešķirts nacionālās puķes statuss, tomēr šī Eiropas valsts nav tulpju dzimtene. Savvaļā tulpes aug Vidusāzijā. To kultivēšana uzsākta Irānā un Turcijā: jau 1055. gadā Konstantinopolē bija tulpju dārzi. Eiropā tulpju sīpoli nonāca tikai pēc 500 gadiem – kā dāvana no Otomanu impērijas galma Austrijas karaliskajai ģimenei. Tulpes nekavējoties izpelnījās turīgo Eiropas iedzīvotāju un estētu īpašu uzmanību. Kopš tā laika no dažiem desmitiem savvaļas tulpju sugu ir izveidoti tūkstošiem hibrīdu, kas tiek audzēti visā pasaulē.

“Pārdomāti izvēloties tulpju šķirnes pēc ziedēšanas laika, krāsas un auguma, dārzos šīs graciozās puķes Latvijā varam redzēt ziedam no aprīļa vidus līdz maija otrajai pusei,” stāsta NBD dārzkopības speciāliste Ilma Nereta, “Mūsu klimatā vienas no piemērotākajām izrādījušās vietējās selekcijas šķirnes. Latvijā jaunu tulpju šķirņu veidošanā  nenovērtējams ir selekcionāra Vitauta Skujas devums. Viņa radītās šķirnes krāšņi zied ne tikai vietējo puķkopju dārzos: vairākas no tām atzītas par izcilām arī pasaulē.”

Vitauta Skujas radīto tulpju hibīdu skaits pārsniedz deviņus simtus. Starptautiskajā tulpju šķirņu reģistrā iekļautas 15 viņa selekcionētās tulpju šķirnes. Savukārt Nacionālā botāniskā dārza kolekcijā šopavasar ir iespēja aplūkot teju 115 izcilā selekcionāra bārkstaino tulpju šedevrus.

Jau vairākus gadu desmitus Latvijā iemīļotas ir V. Skujas radītā Fostera grupas rozā šķirne 'Mātes Sirds', kas ir selekcionāra veltījums mātes piemiņai, arī karmīnsarkanā 'Sapņu Sala', kas Starptautiskajā tulpju šķirņu reģistrā ieguvusi nosaukumu 'Dream Island',” stāsta Ilma Nereta. Tā kā selekcionārs bija dedzīgs Latvijas patriots, krustošanā viņš centās iegūt tulpes sarkanbaltsarkanā krāsā. Tā tapa 'Liesmojošā Baltija' ('Flaming Baltic') ar sarkanu liesmveida zīmējumu ziedlapu vidū, 'Latvian Red – tumši sarkana ar baltu malu, arī 'Andreja Eglīša Piemiņa' – tulpe Latvijas karoga krāsā ar koši baltu, biezu bārkstojumu. Tas visas šogad zied mūsu dobēs.”

Dažādu tulpju šķirņu ziedēšanu NBD apmeklētāji varēs baudīt līdz pat maija beigām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI