DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Notiks zinātniskie lasījumi “Dzīvnieku brīvība: Aspasia@Animalium”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 16. martā, plkst. 18.00 par godu dzejnieces Aspazijas 156. dzimšanas dienai tiešraidē no Raiņa un Aspazijas mājas muzeja Facebook lapā notiks zinātniskie lasījumi “Dzīvnieku brīvība: Aspasia@Animalium”. Tajos tik aplūkotas Aspazijas dzīvnieku aizstāves gaitas un mūsdienu izaicinājumi cīņā par dzīvnieku tiesībām.

Aspazijas dzīvi un darbus caurvij empātija un mīlestība pret dzīvniekiem. Kopš mazotnes dzīvnieki dzejnieces dzīvē ieņēma īpašu lomu, savukārt mūža nogalē Aspazija līdzdarbojās dažādās dzīvnieku aizsardzības organizācijās un pievērsās dzīvnieku labklājības jautājumiem. Tomēr mūsdienās viedoklis par Aspaziju kā dzīvnieku aizstāvi dalās. Viena daļa min to, ka Aspazija ir darbojusies dzīvnieku aizsardzības biedrībās un mīlējusi dzīvniekus, savukārt citi, gluži pretēji, akcentē faktu, ka viņa ir valkājusi kažokādas, tāpēc nebūtu uzskatāmā par dzīvnieku aizstāvi.

Zinātniskie lasījumi “Dzīvnieku brīvība: Aspasia@Animalium” aktualizēs Aspazijas biogrāfiskos faktus un ieguldījumu dzīvnieku brīvības un tiesību attīstībā, sniegs ieskatu dzīvnieku aizstāvības domas attīstībā, kā arī aktualizēs mūsdienu izaicinājumus cīņā par dzīvnieku tiesībām.

Programma:

  • “Dzejnieka un dzīvnieka draudzība” – Artis Svece (Latvijas Universitāte);
  • “Dzīvnieku, ne tikai cilvēku dēļ”: Rīgas lopu patversmes dāmu komitejas darbība 19./20. gs. mijā” – Krista Kristiana Kristapsone (Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes studente);
  • “Aspazija: no vivisekcijas līdz Dzīvnieku aizsardzības biedrībai” – Jānis Zālītis (Raiņa un Aspazijas māja);
  • “Aspazija un ekokritika” – Raimonds Ķirķis (Raiņa un Aspazijas māja);
  • “Cīņa par dzīvnieku tiesībām. Mūsdienu prakse” – Katrīna Krīgere (biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja).

Zinātniskie lasījumi bez maksas būs skatāmi tiešraidē Raiņa un Aspazijas muzeja Facebook lapā: https://www.facebook.com/rainisaspazija

Pasākums tapis ar VKKF atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI