DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Latvija aicina stiprināt ANO cilvēktiesību sistēmu un nepieļaut represijas pret pilsonisko sabiedrību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 23. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs attālināti piedalījās ANO Cilvēktiesību padomes (CTP) 46. sesijas augsta līmeņa segmentā. Uzrunājot padomi, ārlietu ministrs īpaši vērsa uzmanību uz pieaugošajām represijām pret pilsonisko sabiedrību, kā arī cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Krievijā un Baltkrievijā.

“Latviju satrauc masveida represijas pret pilsonisko sabiedrību, cilvēktiesību aizstāvjiem, žurnālistiem un politisko opozīciju Krievijas Federācijā”, pauda E. Rinkēvičs,un aicināja nekavējoties no apcietinājuma atbrīvot Alekseju Navaļniju un citus miermīlīgos protestētājus.

E. Rinkēvičs norādīja arī uz cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Baltkrievijā, ieskaitot nelikumīgu aizturēšanu, vardarbību, piespiedu pazušanu, fizisku un garīgu spīdzināšanu, kā arī seksuālu vardarbību. Latvija aicina Cilvēktiesību padomi veidot starptautisku atbildības mehānismu, kas pievērstos cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā.

Ārlietu ministrs atkārtoti vērsa uzmanību arī uz cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos nelikumīgi anektētajā Krimā un okupētajos Gruzijas reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā.

Atzinīgi novērtējot Amerikas Savienoto Valstu lēmumu iesaistīties CTP darbā, ministrs apliecināja Latvijas gatavību piedalīties CTP darba un ANO cilvēktiesību sistēmas stiprināšanā. Ir būtiski nodrošināt ANO cilvēktiesību uzraudzības mehānismiem neierobežotu piekļuvi visām teritorijām un konfliktu zonām un paredzēt stabilu finansējumu Augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos birojam.

ANO Cilvēktiesību padomes sesijas ietvaros, 23. februārī, E. Rinkēvičs attālināti uzstājās Ukrainas organizētajā paneļdiskusijā par cilvēktiesību situāciju Krimā. Ārlietu ministrs norādīja, ka septiņus gadus pēc Krievijas agresijas cilvēktiesību situācija nelikumīgi anektētajās teritorijās arvien pasliktinās. “Esam īpaši uztraukti par vardarbību pret nacionālajām minoritātēm un citām etniskajām un reliģiskajām grupām”, pauda ministrs. E. Rinkēvičs atkārtoja Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un tās teritoriālajai nedalāmībai.

Savukārt 24. februārī E. Rinkēvičs piedalīsies Multilaterālisma alianses ministru līmeņa sanāksmē “Jaunie izaicinājumi cilvēktiesību jomā: Interneta vidē, klimata pārmaiņu jomā un reaģējot uz pandēmiju.” Savā uzrunā ārlietu ministrs uzsvērs nepieciešamību valstīm cīnīties ar dezinformāciju, kas aktualizējusies pandēmijas laikā. Latvija starptautiskajās organizācijās veicina izpratni par medijpratību un informācijas pratību, uzsverot to ilgtermiņa lomu cīņā ar dezinformāciju.

Latvija ir Francijas un Vācijas vadītās Multilaterālisma alianses dalībniece kopš 2019. gada.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI