DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Veiks pretendentu atlasi uz Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokāta vakanci

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija pirmo reizi virzīs pretendentu uz Eiropas Savienības Tiesas (EST) ģenerāladvokātu vakanci, kurš darbu EST uzsāks 2021. gadā. 

Latvija ir saņēmusi EST priekšsēdētāja aicinājumu izvirzīt Latvijas kandidātu uz vakanto ģenerāladvokāta amatu. Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs norāda: “Izvirzot Latvijas pretendentu ģenerāladvokāta amatam EST, Latvijai ir jāizvēlas viens atbilstošākais kandidāts no tādu personu vidus, kuru neatkarība nav apšaubāma un kuras atbilst prasībām attiecībā uz tiesnešu augstākajiem amatiem savā valstī, vai arī kuras ir juristi ar atzītu kompetenci. Ģenerāladvokāta amata pretendentiem ir jābūt ar ļoti labām angļu un franču valodas zināšanām, kā arī izpratnei par Eiropas Savienības tiesībām, institucionālo uzbūvi un zināšanām par Eiropas Savienības Vispārējās tiesas darbu. Ģenerāladvokāta secinājumi ieņem būtisku lomu EST lēmuma pieņemšanas procesā. Esam aicinājuši Tieslietu padomes patstāvīgos locekļus nominēt pretendentus. Jānorāda, ka kopš esam Eiropas Savienības dalībvalsts, Latvijai pirmo reizi ir jāizvirza kandidāts šim augstajam amatam.” 

Atlasi pēc pretendentu nominēšanas veiks tieslietu ministra izveidotā nominācijas komisija, kuras sastāvā būs pārstāvji no Ārlietu ministrijas, Saeimas, Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras, Satversmes tiesas un Tieslietu ministrijas. 

Latvijas kandidātu ģenerāladvokāta amatam apstiprinās valdība, par tā piemērotību lems Līguma par Eiropas Savienību darbību 255. panta komiteja, bet iecels dalībvalstu valdības. 

“Amatu Latvijas ieceltajam pārstāvim būs jāpilda sešus gadus, sākot no 2021. gada 7. oktobra,” atzīmē Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs. 

Ģenerāladvokātu pienākums ir sniegt Eiropas Savienības Tiesai objektīvus un neatkarīgus secinājumus par izskatāmo lietu. Lai paātrinātu atsevišķu lietu izskatīšanu, ģenerāladvokāta secinājumi tiek sniegti tikai tajās lietās, kurās tiek apspriesti jauni vai īpaši aktuāli tiesību jautājumi.  

Vācijai, Francijai, Itālijai, Spānijai un Polijai ir pastāvīgi ģenerāladvokāti, bet pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm atlikušajiem sešiem ģenerāladvokāta amatiem rotācijas kārtībā jāizvirza savi kandidāti.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI